ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΘΕ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΤΑΣ - ΜΕΝΙΔΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

«Μια πεντάρα η ζωή μας στην άκρη πεταμένη»
Με τους νέους όρους που επικρατούν στην πιάτσα των βιομηχάνων, που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία εκπαίδευση και ασφαλώς χωρίς καμία προστασία, ανυπεράσπιστους μπροστά ...στην κακιά την ώρα (!!!), καθώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι είδος πολυτελείας, κοστίζουν και άρα δεν μπορεί να σπαταλιούνται χρήματα εκεί! Τους ίδιους τους εργαζόμενους τους μεταχειρίζονται σαν ανειδίκευτους, όσο αφορά το μισθό τους, την ώρα που πρέπει να κάνουν όλες τις ειδικότητες.


Έτσι με καθεστώς αφόρητης πίεσης, μαζικών εξωδίκων στους εργαζόμενους, με εντατικοποίηση της δουλειάς, ήταν αναπόφευκτό να υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, όπως σήμερα, Τετάρτη 4/10/2018 που ο βοηθός ηλεκτρολόγου έπαθε ηλεκτροπληξία και νοσηλεύεται στην μονάδα της καρδιολογικής κλινικής του Γ.Ν. Άρτας. Θα ήταν ενδιαφέρον από κάθε άποψη να μας απαντήσει το κράτος και η κυβέρνηση, που στην απεργία των εργαζομένων του «Αμβροσιάδη», μόλις πρίν ενάμιση μήνα, χρειάστηκε μόνο μισή ώρα για να φέρει την αστυνομία από το Αγρίνιο για επιβολή της «τάξης», να μην μπορεί να απαντήσει, γιατί η τεχνική η τεχνική επιθεώρηση εργασίας που εδρεύει στο Μεσολόγγι (υπεύθυνη για τον συγκεκριμένο χώρο) επιτρέπει να λειτουργεί το εργοστάσιο μόνο με βοηθό ηλεκτρολόγου, χωρίς να υπάρχει στο εργοστάσιο του «Αμβροσιάδη» επιβλέπον ηλεκτρολόγος, που άλλωστε προβλέπεται και από το νόμο τους; Εκεί πόσο χρόνο χρειάζεται το κράτος τους, για να κάνουν έλεγχο;
Τα εργατικά "ατυχήματα" όμως στους χώρους δουλειάς, όσο κι αν οι επιχειρήσεις κάνουν πάντα προσπάθεια να τα χρεώσουν στην κακιά την ώρα ή σε λάθος των ίδιων των συναδέλφων, θα μπορούσαν μια χαρά να προβλεφθούν αν:
- Οι εργάτες εκπαιδεύονταν ολοκληρωμένα για τη δουλειά που προορίζονται και δεν αντιμετωπίζονται ως "εργαλεία για όλες τις χρήσεις". Πρόσθετα, αμείβονταν με υψηλότερες αποδοχές, βάσει των ειδικοτήτων τους και όχι σαν ανειδίκευτοι.
- Δεν υπήρχε ο εκβιασμός, με φόβητρο την επιστροφή στην ανεργία, σε κάθε συνάδελφο να κάνει οποιαδήποτε δουλειά υπάρχει σε ένα χώρο, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή δεν γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εργασία του.
- Δεν υπήρχε η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που κάνει ακόμα και τους πιο έμπειρους εργάτες να έχουν μειωμένα αντανακλαστικά τόσο λόγω της υπερβολικής ταχύτητας όσο και λόγω της κούρασης που συσσωρεύεται κάθε μέρα στο μεροκάματο.
- Δεν υπήρχε η συνειδητή απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τη διαχρονική του υποστελέχωση, ώστε να μην μπορεί στην ουσία να παίξει το ρόλο του.
- Δεν έδινε αέρα στα πανιά της εργοδοσίας το νομοθετικό πλαίσιο με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, έργο τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς έχουν διαλύσει από το 8ωρο και το ωράριο έως και το καθεστώς της σταθερής απασχόλησης.
Συνάδελφοι - συναδέλφισσες,
Ως εργαζόμενοι έχουμε πείρα για το πού στηρίζεται η ανάπτυξή τους, τι συνέπειες έχει για τη ζωή μας. Τα κέρδη τους βασίζονται σε τσακισμένα δικά μας δικαιώματα, σε μισθούς των 586 ευρώ, και αυτά μικτά, στην εντατικοποίηση της δουλειάς, η οποία, εκτός των άλλων, οδηγεί και σε εργατικά ατυχήματα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους οργανωμένους στα σωματεία τους, να δυναμώσουν την πάλη τους για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε στη δουλειά χωρίς φόβο για τη ζωή μας.
Να παλέψουμε μαζί για:
 Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφάλειας.
 Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
 Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
 Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).
 Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης).

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2019
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio