ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν.ΑΡΤΑΣ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΚΗ

Για άλλη μια φορά η εργοδοσία της ΒΙΚΗ προχώρησε σε απολύσεις με πρόσχημα την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η επιχείρηση. Για άλλη μια φορά απολύονται συνάδελφοι μας για την ανάκαμψη των κερδών.. Τα τελευταία χρόνια σε πολλές επιχειρήσεις του νομού οι εξελίξεις με αγοραπωλησίες, συνεργασίες κλπ είναι πολλές και φυσικά με αντίκτυπο στις ζωές, στα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιχειρήσεων είναι βασικός νόμος και όρος του σημερινού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και από αυτόν δε μπορεί να ξεφύγει κανείς, όπως κι αν ονομαστεί. Ο ανταγωνισμός είναι που οδηγεί σε αγοραπωλησίες, σε συγχωνεύσεις, συνεργασίες, ακόμη και κλείσιμο επιχειρήσεων, όπου πάντα βέβαια κερδισμένος βγαίνει ο πιο ισχυρός, ο οποίος θα προσπαθήσει να μετακυλίσει το βάρος στους εργαζόμενους.


Τις συνέπειες καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, όταν αυτοί δεν είναι οργανωμένοι, δεν παλεύουν για τις δικές τους ανάγκες, όταν δεν είναι διαχωρισμένοι από τα συμφέροντα της εργοδοσίας και σε κατεύθυνση ρήξης με αυτή. Άρα και το επιχείρημα "να βάλουμε πλάτη" ή "ας χαρίσουμε κι έναν, δύο κλπ μισθούς για να σωθεί η επιχείρηση" πέφτει στο κενό, δε μπορεί να σταθεί. Αυτό το έχουν ζήσει άλλωστε στο παρελθόν και οι εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις. Το ζητούμενο λοιπόν είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι και τί είναι αυτό; Ποιά είναι η λύση;
Συνάδελφε,
χωρίς να μασάμε τα λόγια μας λέμε ότι η μάχη που δίνουμε γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη και σκληρή. Οι βιομήχανοι μαζί με την Κυβέρνηση και τα τσιράκια - παπαγαλάκια τους μέσα και έξω από τα εργοστάσια έχουν σκοπό να λιανίσουν τις ζωές μας.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για στάση αναμονής και να δούμε. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιμένετε μοιρολατρικά να σας ανακοινώσουν ποιος θα είναι ο επόμενος. Πόσα και ποια δικαιώματα θα χάσετε. Φυσικά, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, αν το επιχειρησιακό σωματείο δεν καλλιεργούσε το συμβιβασμό, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση, τη συνεργασία με την εργοδοσία στο όνομα να μην κλείσει το εργοστάσιο. Αν πρωτοστατούσε στην οργάνωση της πάλης ενάντια στις αντεργατικές αποφάσεις της εργοδοσίας.
Όμως δεν είναι ανίκητοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στόχος μας είναι η βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας. Δε μπορούμε οι εργαζόμενοι να αποδεχτούμε τη σημερινή άσχημη πραγματικά κατάσταση, όπως ήδηπεριγράψαμε με το φόβο όσων προετοιμάζονται να μας "σερβίρουν. Ή να βάλουμε και λίγο πλάτη, όπως μπορεί ορισμένοι να σκέφτονται, δίνοντας και από το μισθό μας για να παραμείνει όπως είναι;! Να αποδεχτούμε δηλαδή όσα έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια.
Στις διεκδικήσεις μας είναι ανάγκη να εντάξουμε και με μεγαλύτερη σφοδρότητα να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο των τροφίμων. Σε αυτή τη ΣΣΕ κατοχυρώνονται μισθοί και δικαιώματα όπως ήταν στην τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε το 2010.
Η οργάνωση του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς είναι η μόνη λύση για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Σε τι συνθήκες θα δουλέψουν οι επόμενοι, τα ίδια μας τα παιδιά, αν εμείς συμβιβαστούμε με όλη αυτή την επίθεση;
Αποκούμπι του κάθε εργαζόμενου είναι το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Άρτας-Πρέβεζας που είναι πολύ θετικό βήμα η Ίδρυσή του πριν ένα χρόνο, που βέβαια έγινε με πολύ κόπο και φυσικά αποτελεί δείγμα των δυνατοτήτων στις σημερινές δυσκολίες για οργάνωση και αγώνα, συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου σε γραμμή ρήξης και ανατροπής.
Στο πλευρό μας έχουμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών όπου υπάρχει και έχει γραμμή ρήξης με την εργοδοσία και όχι συμβιβασμού. Να διεκδικήσουμε με κάθε μορφή, οχι με ποιό σχοινί θα κρεμαστούμε διαλέγοντας αφεντικό, αλλά ενάντιά τους να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας, τα δεδουλευμένα, τα δικαιώματά μας.
Συνάδελφε,
Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει να κλείσει την 3η αξιολόγηση, τη συμφωνία με τους συνεταίρους της (ΔΝΤ και ΕΕ), ποδοπατώντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα προς όφελος του κεφαλαίου.Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν απόφαση και να οργανώσουν την απεργία σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Θα απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά και στην πράξη θα τσακίσουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και τους νόμους που βάζουν τη ζωή μας στο εκτελεστικό απόσπασμα.

• ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
• ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

• ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

• ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ & ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

• ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στη δουλειά χωρίς ωράρια, στους μισθούς πείνας, σε κάθε είδους προγράμματα τζάμπα εργασίας, στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.


Στο πολυνομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται και το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Παράλληλα με το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση θέλει να αλυσοδέσει κάθε οργανωμένη μορφή αντίδρασης, κάθε αγώνα και δράση των Συνδικάτων. η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο "γύψο" τους αγώνες και τη δράση των συνδικάτων.
Όσο και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει "φως στο τούνελ" για το λαό, η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Οι σχεδιασμοί της για το χτύπημα της απεργίας επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όλοι αυτοί απαιτούν σιγή στους χώρους δουλειάς για να μπορούν να εδραιώσουν και να μεγαλώνουν την κερδοφορία τους.

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάρτιος 2018
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio