ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΑΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ CATERING

Συνάδελφοι,
Όπως οι περισσότεροι ήδη γνωρίζετε, τη Δευτέρα 15/5/2023 στην κουζίνα του εστιατορίου της Κηφισού 102 έγινε τραγικό εργατικό ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό συναδέλφισσας η οποία εργάζεται για λογαριασμό της εταιρείας - catering που έχει αναλάβει τη λειτουργία του εστιατορίου. Ατύχημα που δυστυχώς θα αλλάξει για πάντα την μετέπειτα ζωή της. Το σωματείο δηλώνει με συναισθήματα μεγάλης θλίψης και οργής, ότι θα αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν και θα συνεχίσει να μάχεται για ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.


Είναι δεδομένο και αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας, ότι θα βρεθούμε δίπλα στην συναδέλφισσα σε ότι χρειαστεί και τώρα και στο μέλλον, και είμαστε σίγουροι πως και η εταιρεία θα πράξει το ίδιο, όπως μας έχει δηλώσει.
Σας ενημερώνουμε επίσης και για τα παρακάτω:
Την Πέμπτη 11 /5/2023, έγινε έλεγχος από κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας παρουσία του σωματείου στις εγκαταστάσεις της Κηφισού 107. Για τους εργαζόμενους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δεν υπήρξε καμία παρατυπία- παράβαση, αντίθετα στους εργαζόμενους του εργολάβου στην διαλογή φιαλών, βρέθηκαν 3 αδήλωτοι (ανασφάλιστοι) εργαζόμενοι, και το χειρότερο είναι ότι φυγάδευσαν εργαζόμενους (!!!), και μια ώρα μετά τον έλεγχο - ως εκ θαύματος - , έγινε ηλεκτρονική πρόσληψη σε έναν από αυτούς.
Οι διαβεβαιώσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ότι έχει αναθέσει σε ανεξάρτητο φορέα να παρακολουθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας στους εργολάβους, αποδεικνύονται από την ίδια τη ζωή αναξιόπιστες. Διαπιστώνουμε ότι οι «ανεξάρτητοι φορείς» και οι ανεξάρτητες αρχές της εταιρείας έχουν την ίδια αξία με τις άλλες ανεξάρτητες αρχές για τα τρένα, την ενέργεια, τα δημόσια έσοδα, την επιθεώρηση εργασίας κτλ, και ότι τελικά μόνο ανεξάρτητες δεν είναι, αλλά υπηρετούν το ίδιο το σύστημα, με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Την ίδια ημέρα του ελέγχου δεν έφταναν όσα έγιναν στην Κηφισού 107, καθώς και στην Κηφισού 102 έγινε εργατικό ατύχημα στον χώρο της αποθήκης, πάλι με θύμα εργαζόμενο του εργολάβου.
Το σωματείο εύχεται στον συνάδελφο αποθηκάριο καλή ανάρρωση και σε ότι χρειαστεί θα είμαστε δίπλα του.
Οι εργαζόμενοι που έρχονται θα πρέπει να έχουν την εμπειρία αλλά και να τους δίνεται το χρονικό περιθώριο να προσαρμόζονται στον χώρο και τις συνθήκες εργασίας πριν αναλάβουν καθήκοντα.
Μετά και από τα τελευταία συμβάντα, η θέση του σωματείου για απορρόφηση όλων των εργολαβικών εργαζομένων από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στο διεκδικητικό πλαίσιο για τη σύμβαση του 2023 αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί καταλαβαίνει ο καθένας ότι μόνο έτσι εξασφαλίζονται σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, τήρηση μέτρων ασφάλειας, ωραρίων, ασφαλιστικών εισφορών και αμοιβή με αξιοπρεπείς μισθούς.
Θα είμαστε απέναντι στην στρατηγική της ενίσχυσης της εργολαβοποίησης που έχει εδώ και χρόνια επιλεγεί και δεν θα επιτρέψουμε καμία ασυδοσία που θα οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Για ακόμη μία φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε να παρθούν άμεσα ότι μέτρα χρειάζονται για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί άλλο ατύχημα και να μην φτάσουμε να θρηνήσουμε θύματα.
Τα επίσημα στοιχεία είναι αδιάψευστα, στην Ελλάδα κάθε τρείς μέρες θρηνούμε έναν νεκρό εργαζόμενο, αγωνιζόμαστε για να γυρνάνε σώοι και αβλαβείς όλοι οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους μετά τη δουλειά.

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Π.Α.ΜΕ. Web Radio