ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ


Η νέα απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου εργασίας για το ύψος της δαπάνης που θα καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους με τηλεργασία, αποτελεί πραγματική πρόκληση. Έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη απόφαση του υπουργείου να μην δηλώνεται η υπερεργασία, η οποία ειδικά στους εργαζόμενους με τηλεργασία οργιάζει, με στόχο αποκλειστικά την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αποτελεί άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους αφού οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με όλο σχεδόν το οικονομικό κόστος των δαπανών. Τα 28 ευρώ το μήνα που προβλέπει η απόφαση ως ανώτατη αποζημίωση - και αυτά υπό πολλές προϋποθέσεις - είναι ψίχουλα στην κυριολεξία.


Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που αξιοποιεί ως εργαλείο δουλειάς τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα μέσα (ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά αναλώσιμα κοκ) που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ θα παίρνει 60 ευρώ το χρόνο ως αποζημίωση. Όμως για έναν τέτοιο εξοπλισμό μια εταιρεία έχει 20% φορολογική απόσβεση, δηλαδή 200 ευρώ το χρόνο. Αλήθεια ποιος θα πληρώσει το κόστος των αναλώσιμων, του ρεύματος, της ψύξης και της θέρμανσης, της αναβαθμισμένης σύνδεσης που απαιτούν πολλές εταιρείες στα 50mbps όπου κοστίζει πάνω από 90€ το μήνα μαζί με την τηλεφωνική σύνδεση;
Η κυβέρνηση υλοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, αγνόησε τα αιτήματα δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων για κατάργηση του απαραδέκτου καθεστώτος τηλεργασίας και για αποκλειστική επιβάρυνση των εργοδοτών στο σύνολο των δαπανών που απαιτούνται αυτή την περίοδο στις συνθήκες της πανδημίας. Το υπουργείο εργασίας στήριξε την απόφαση του στη μελέτη γνωστής πολυεθνικής εταιρείας η οποία παίρνει έργα από τους εργοδότες, τον ΣΕΒ και τις τράπεζες. Αυτή η εταιρεία απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της παγκόσμια, πάνω από 40.000 εργαζόμενους, με τηλεργασία αποφασίζοντας ταυτόχρονα μείωση μισθών όσων εργάζονται με αυτό το καθεστώς.
Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των συνδικάτων ότι με τη ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη η τηλεργασία μονιμοποιείται, γίνεται με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στο σπίτι τους, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι προσωπική τους υπόθεση χωρίς καμία ευθύνη της εργοδοσίας. Ότι αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, οδηγώντας στην ουσία σε μείωση δικαιωμάτων και εισοδήματος.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε τηλεργασία να μην συμβιβαστούν αυτή την κοροϊδία. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην μονιμοποίηση της τηλεργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όσο διαρκεί το καθεστώς της τηλεργασίας για τους λόγους της πανδημίας να απαιτήσουν να καλύπτεται από την εργοδοσία το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται, να έχουν σταθερό ωράριο χωρίς απλήρωτες υπερωρίες και μαύρη εργασία, με μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι υποχρέωση του εργοδότη

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Αύγουστος 2022
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio