ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Το σωματείο μας καταγγέλλει την εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους εργασίας του ομίλου. Τελευταίο περιστατικό ήταν ο εξαναγκασμός συναδέλφων σε εξοντωτική υπερωρία, προκειμένου να αντικατασταθεί συνάδελφος που ασθένησε. Είναι χαρακτηριστικό πως συνάδελφος μετά από νυχτερινή βάρδια 12πμ-8πμ αναγκάστηκε να έρθει για δουλειά στις 6μμ, την ίδια μέρα, χωρίς το στοιχειώδη χρόνο για να ξεκουραστεί, ενώ άλλος αναγκάστηκε να δουλέψει 12ωρο. Με δεδομένο πως πρόκειται για μια δουλειά που είναι έτσι κι αλλιώς, εκτός από κακοπληρωμένη, βαριά, ανθυγιεινή και επικίνδυνη, μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Κάθε τόσο κόβονται ρεπό, εργαζόμενοι έρχονται για λίγες ώρες δουλειάς στο ρεπό τους, αλλάζουν συνεχώς πόστα κτλ.


Οι βάρδιες βγαίνουν με το ελάχιστο προσωπικό, το οποίο συνεχώς μειώνεται, για να μένει χαμηλό το κόστος. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός πως σημαντικό μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι, αν και ικανοποιούν πάγιες ανάγκες, ενώ αυξάνονται συνεχώς και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Παράλληλα ακόμα δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση από την εταιρεία, ότι όλοι οι εργαζόμενοι από μονάδα στην περιοχή η οποία κλείνει, θα μεταφερθούν στις υπόλοιπες μονάδες, έτσι ώστε και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και μειωθεί η εντατικοποίηση.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, που οφείλονται στις συνθήκες εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων έχει παραιτηθεί το τελευταίο διάστημα.
Είναι προκλητικό πως ενώ η εργοδοσία αρνείται να πληρώσει για επιπλέον προσωπικό, πληρώνει για να συντηρεί ολόκληρο τμήμα ασφάλειας, μόνο και μόνο για να είναι τυπικά εντάξει και να παίρνει πιστοποιήσεις, καθώς η μόνη δραστηριότητα των τεχνικών ασφαλείας, είναι να μας ενημερώνουν τι σημαίνουν οι νεκροκεφαλές στις συσκευασίες των υλικών που χρησιμοποιούμε, ή πως να σηκώσουμε με ασφάλεια ένα φορτίο. Λες και όταν τρέχεις σαν παλαβός, ή όταν σηκώνεις τόνους σε μια μέρα, προλαβαίνεις να κάνεις χειρουργικές κινήσεις.
Το σωματείο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις όλα αυτά τα χρόνια που με προφάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί, ή παραπέμπονται συνεχώς στο μέλλον. Δεν μπορεί να πατάνε συνεχώς στο φιλότιμό μας για να κάνουν τη δουλειά τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Επάνδρωση όλων των βαρδιών με το απαραίτητο προσωπικό για να μειωθεί ο φόρτος εργασίας. Να μεταφερθεί όλο το προσωπικό από τη μονάδα που κλείνει στις υπόλοιπες. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Καμία βάρδια με ένα άτομο. Άμεσα δεύτερος εργαζόμενος στις νυχτερινές βάρδιες.
• Κανείς εργαζόμενος να μην εξαναγκάζεται να έρχεται για δουλειά σε ώρα εκτός ωραρίου, εκτός αν βρίσκεται σε καθεστώς απλής ετοιμότητας και λαμβάνει την ανάλογη αμοιβή.
• Να καταργηθεί το καθεστώς της εργολαβικής εργασίας, οπουδήποτε εφαρμόζεται, με μεταφορά των εργαζομένων στο μόνιμο προσωπικό. Σταθερή εργασιακή σχέση για όλους, με 8ωρο 5ημερο συμπεριλαμβανομένου, του ημίωρου διαλείμματος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι σε μη εποχικές εργασίας. Οι εποχικοί εργαζόμενοι να έχουν προτεραιότητα στην επαναπρόσληψη κάθε χρόνο εφόσον το επιθυμούν.
Απαιτούμε ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.
Θέτουμε προ των ευθυνών τους εργοδοσία και κράτος, πρώτα και κύρια, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο σε αυτές τις συνθήκες.
Κάνουμε καθαρό πως δε θα επιτρέψουμε να αποδοθούν ευθύνες σε οποιονδήποτε εργαζόμενο, αν υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να μπορούν να γίνονται σωστά οι εργασίες.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο για να διεκδικήσουμε δουλειά με ανθρώπινους όρους. Να μην πέσουμε στην παγίδα,κάτω από την πίεση που δεχόμαστε να διασπαστούμε με διενέξεις για το ποιος είναι πιο πολύ ριγμένος. Αντίθετα με όπλο την ενότητα και την οργάνωση να βάλουμε φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας για αφαίρεση δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα μπροστά στην ολοκλήρωση της συνένωσης των εταιρειών, ο κίνδυνος να χειροτερέψουν οι συνθήκες εργασίας θα μεγαλώσει και κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος.
Η Διοίκηση

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Αύγουστος 2022
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio