ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Κ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε

 

Το σωματείο έκανε ξεκάθαρο , από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοιου, την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.Ενημέρωσαν τους συναδέλφους για την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παρενέβη άμεσα όπου χρειάστηκε. Όμως η κατάσταση σε επιχειρήσεις του κλάδου έχει ξεπεράσει τα όρια. Δεν υπάρχει ουσιαστική επίβλεψη κι έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι στο όριο της τυπικότητας.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγιεινής κι Ασφάλειας υπολειτουργούν και λόγω της υποστελέχωσης ενώ τώρα είναι με προσωπικό ασφάλειας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος και η όποια παρέμβαση να περιορίζεται μόνο στις τηλεφωνικές συστάσεις.

Μετά την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε επιχειρήσεις στους νομούς Ημαθίας και Καβάλας , Χαλκιδικής σε έναν ακόμα εργασιακό χώρο που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, στην επιχείρησηΕ.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Εαυτή την φορά, εμφανιστήκαν δεκάδες κρούσματα κορονοιου βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων όσο και των οικογενειών τους.

Είναι τεράστιες ευθύνες που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η τωρινή της ΝΔ και όλων των προηγούμενων για την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που ούτε μαζικά προληπτικά τεστ δεν ήταν σε θέση να κάνουν, την ώρα που αποζημίωνε τους ιδιώτες κλινικάρχες.

Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο το γεγονός ότι μοιράζουν χρήματα σε καναλάρχες και κλινικάρχες ενώ ταυτόχρονα αφήνουν το Ε.Σ.Υ. ανοχύρωτο, δεν προχωρούν άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς ως αναλώσιμους, αφού δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Είναι προκλητική η στάση της Κυβέρνησης που κουνάει το δάχτυλο για τον συγχρωτισμό στις τράπεζες και αλλού, όταν σε τόσο μεγάλους χώρους δουλειάς δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Είναι ολοφάνερο πως λέξεις όπως "ατομική ευθύνη" ήρθαν για να αποκρύψουν την τεράστια ευθύνη που έχουν κράτος και εργοδότες, που μπροστά στα κέρδη τους, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων ήρθε στην πραγματικότητα σε δεύτερη μοίρα.

Είναι προκλητική και επικίνδυνη η στάση της Κυβέρνησης, που κάνει τις πλάτες σε πολλούς εργοδότες σε μεγάλους χώρους δουλειάς προκειμένου να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα
για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, και την ίδια ώρα προχωρά σε μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, μετακυλίοντας τα βάρη της πανδημίας στους εργαζόμενους.

Δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει πως όλα τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν με αφορμή την πανδημία , έχουν στόχο τη θωράκιση των κερδών των επιχειρήσεων, την ανθεκτικότητά τους την "επόμενη μέρα".

Απαιτούμε την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων:

• Αναρρωτική άδεια σε όλους όσους νοσούν και ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές (όχι κανονικές ή άνευ αποδοχών) σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εγκύους.
• Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις και να γίνει απολύμανση.
• Ατομικά είδη προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, σαπούνια, υλικά καθαριότητας) σε όλους τους εργαζόμενους. Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας (επαρκής, καλά αεριζόμενος χώρος ανά εργαζόμενο)
• Επιδότηση μετακίνησης των εργαζομένων από και προς τους χώρους εργασίας.
• Όπου κρίνεται αναγκαίο για την πρόληψη ή την αποφυγή διασποράς, κλείσιμο των εταιριών και ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλο το προσωπικό.
• Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
• Διαγνωστικά τεστ με δαπάνη του κράτους και των επιχειρήσεων.
•Σε πόλεις και χωριά με συγκεντρωμένες επιχειρήσεις, οι μονάδες Υγείας να στελεχωθούν με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό για άμεση παρέμβαση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο , να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα "θύματα" σε συνθήκες πανδημίας.
Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι το καλύτερο αντισηπτικό από την σαπίλα και την μπόχα του καπιταλισμού.

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούλιος 2024
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio