ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΓΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Δ.Α.Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΕΒΓΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι τη Δευτέρα 1 Οκτώβριου καλούμαστε να ψηφίσουμε και να εκλέξουμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Τα 3 αυτά χρόνια που πέρασαν ο ταξικός πόλος της ΔΑΣ ήταν στο τιμόνι του σωματείου. Μαζί δώσαμε όλες τις μάχες με κύριο και πρώτο στόχο την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων. Εκφράσαμε με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη σε συναδέλφους, στηρίξαμε κάθε αίτημα , μπήκαμε μπροστά για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα. Συγκρουστήκαμε χωρίς να λογαριάσουμε κανένα κόστος με την εργοδοσία και τους βιομηχάνους στο κλάδο και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τις ζωές μας προς όφελος τους.

Αυτή την περίοδο που καλούμαστε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το σωματείο μας, πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι γίνεται προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων στις επιδιώξεις των βιομηχάνων τόσο από την προπαγάνδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο και από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα τους.
Είναι ορατή η προσπάθειά κυρίως από την κυβέρνηση ώστε να καλλιεργηθούν ελπίδες, προσδοκίες για την ανάπτυξη που έχει μπει η ελληνική οικονομία. Το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μία σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή το τέλος των μνημονίων.
Που όμως οι 700 και πλέον νόμοι τους είναι εδώ, όπως και η μόνιμη εποπτεία από τους δανειστές για την πλήρη εφαρμογή τους, φορτώνοντας συνέχεια βάρη σε εμάς και μπόλικο χρήμα στους <<φτωχούς βιομήχανους>>.
Όμως αυτή η ανάπτυξη που έχει όραμα και αυτή η κυβέρνηση περνάει μέσα από την παραπέρα φτώχεια, την εκμετάλλευση, ενώ μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ που πνίγουν τους λαούς στο αίμα για να κερδίσουν τα δικά τους μονοπώλια, απέναντι στα μονοπώλια της ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ-ΕΕ.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι όλα τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση με αυτά που ζήσαμε και ζούμε μέσα στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ. Εδώ δεν εφαρμόζεται το αίσχος των 586 και 511 ευρώ; Εδώ δεν εφαρμόζεται η δουλειά για λίγους μήνες; Εδώ εφαρμόζεται η εντατικοποίηση της εργασίας πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο με αποτέλεσμα μικρά και πιο σοβαρά εργατικά ατυχήματα.
Εδώ εφαρμόζεται η επίθεση εργοδοσίας στο να μην υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις (ΣΣΕ) στο εργοστάσιο που μαζί με τους υπόλοιπους βιομηχάνους στον κλάδο πρωτοστατούν να μην υπογραφούν γιατί έτσι ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα τους. Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δώσαμε στην Γενική Συνέλευση για την κερδοφορία της ΕΒΓΑ.
 Όπως ότι για κάθε έναν εργαζόμενο που δούλεψε το 2017, ο μέσος όρος τους κέρδους που αποκόμισε η ΕΒΓΑ και οι μέτοχοι της ήταν πάνω από 11.000 ευρώ. Οι δε αυξήσεις που πήραν τα διευθυντικά στελέχη ήταν της τάξης του 25%. Τα συμπεράσματα δικά σας, μια χούφτα ανθρώπων πίνουν το αίμα και των ιδρώτα όλων των υπολοίπων.
 Το ίδιο ισχύει και στον κλάδο ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση στη μεταποιητική βιομηχανία με μερίδιο πάνω από 25% που από την εργασία χιλιάδων εργαζομένων συνέβαλε με 15 δις ευρώ στο ΑΕΠ.
 Που είναι δεύτερος σε κερδοφορία και που τα δισεκατομμύρια ευρώ μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων καλά κρατούν, όπως για παράδειγμα η εξαγορά της Chipita από τον όμιλο Mondelez με 1,5 δις ευρώ.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Παρά την όποια προσπάθεια της Κυβέρνησης να σπείρει αυταπάτες εμείς δεν πρέπει να τσιμπήσουμε. Η πρόθεση της να δώσει κάποια ψίχουλα στον κατώτερο βασικό μισθό (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε) που όμως θα έχει την σύμφωνη γνώμη του (Σ.Ε.Β) και που δεν θα θίγει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους και που αυτά τα δοσίματα, θα καλυφτούν από νέους φόρους, Ενφια, απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, είναι ορατή.
Όπως και το παραμύθι της κυβέρνησης περί ελεύθερων διαπραγματεύσεων και επέκταση των συλλογικών συμβάσεων πρέπει να πέσει στο κενό από εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους. Για ποιες ΣΣΕ μιλάνε;
Όπου επεκτάθηκαν μήπως πήραν αύξηση οι εργαζόμενοι; Π.χ. για τις τράπεζες και ναυτιλιακές έχουν υπογραφεί και αφορούν ελάχιστους εργαζόμενους καθώς δεν περιλαμβάνουν τους χιλιάδες που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις μέσω δουλεμπορικών και με ορισμένου χρόνου συμβάσεις. Για ποιες ελεύθερες διαπραγματεύσεις μιλάνε όταν τα δικαστήρια βγάζουν συνεχώς παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων που αγωνίζονται για ΣΣΕ, ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία.
Αν πραγματικά θέλουμε να δούμε αυξήσεις στους μισθούς μας, πρέπει να απαιτήσουμε με τον αγώνα μας εδώ και τώρα να γίνει νόμος η πρόταση των 530 συνδικάτων που κατέθεσαν στη βουλή και αφορά την επαναφορά:
 Της Εθνικής Γενικής Συλλογική Σύμβασης στα 751 ευρώ
 Την ύπαρξη των κλαδικών ΣΣΕ
 Την κατάργηση του νόμου δολοφόνο Βρούτση-Αχτσιογλου , το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων και επιδομάτων και να δοθεί η ευκαιρία στα σωματεία να κάνουν πραγματικά ελεύθερη διαπραγμάτευση με τους εργοδότες.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Αυτό που χρειάζεται είναι όλο και περισσότεροι από εμάς να βάλουν στόχο ώστε αυτό το σύνθημα να πάρει σάρκα και οστά. Γύρω από αυτό να γίνει ακόμα καλύτερο το περιεχόμενο του σωματείου και να συσπειρωθούν το σύνολο των εργαζόμενων σε αυτό, να γίνουν μέλη.
Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για να υπάρξει επιχειρησιακή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες στην εργασία για όλους στο εργοστάσιο, αλλά και να συμβάλουμε στην μάχη που δίνει η ομοσπονδία για την κλαδική ΣΣΕ.
Τα εμπόδια πολλά, αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να παραμερίσουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να πετάξουμε στα σκουπίδια την προπαγάνδα της εργοδοσίας περί ατομικότητας και την προσπάθεια της, να αποτρέψει την επαφή των εργαζομένων με το σωματείο τους. Το κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να φέρει κοντά μας, όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους κυρίως αυτούς που έρχονται για λίγους μήνες στην δουλειά.
Η δύναμη μας βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα του σωματείου. Αυτό τρέμει και φοβάται η εργοδοσία για αυτό και κάνει προσπάθεια με τον μηχανισμό της, να απαξιώσει την μεγαλύτερη κατάκτηση που έχουμε στο εργοστάσιο και αυτό είναι το σωματείο και το περιεχόμενο του.
Ο συνδυασμός της ΔΑΣ καλεί όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να κλείσουν τα αυτιά τους, στις σειρήνες της εργοδοσίας. Να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, να δυναμώσουν περισσότερο το σωματείο και ας υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες. Αυτές αφορούν όλους εμάς και μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από τα συλλογικά όργανα μας, δεν χαρίζουμε κανέναν στην εργοδοσία.
Θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο που χαράξαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια. Η υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων προς όφελος των εργαζομένων αποτελεί την δέσμευση μας απέναντι σε όλους. Η προσπάθεια να σπάσει στην συνείδηση όλων η ανάθεση, αποτελεί για εμάς πρώτο καθήκον. Η ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης ανάμεσα μας είναι ο θεμέλιος λίθος για όλα τα παραπάνω.
Παλεύουμε
• Για κατώτερο ημερομίσθιο νέο προσληφθέντα ανειδίκευτου εργαζομένου 37,17 ευρώ
• Για την συνεχή βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας των εργαζομένων
• Για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους- Να σταματήσει το αίσχος των ατομικών συμβάσεων εργασίας