ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ (ΑΥΡΑ 3Ε) ΑΙΓΙΟΥ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ COCA COLA ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ
Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου το γεγονός της αποχώρησης του σωματείου Coca Cola Αιγίου από την Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών που έγινε με εντολή της εργοδοσίας. Η απόφαση πάρθηκε σε καθεστώς ωμού εκβιασμού και είναι ενάντια στην κλαδική μας ενότητα και τον αγώνα μας για συμβάσεις με αυξήσεις και άλλες διεκδικήσεις. Προάγγελος αυτής της απόφασης ήταν η μηδενική συμμετοχή στην τελευταία κλαδική απεργία για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις με ευθύνη της ομάδας που ελέγχει το σωματείο για λογαριασμό της εργοδοσίας.

Η εργοδοσία της πολυεθνικής Coca Cola σχεδιάζει νέα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα. Στο στόχαστρo έχει πρώτα και κύρια το εργοστάσιο στο Σχηματάρι καθώς εδώ βγαίνει πλέον το σύνολο της παραγωγής. Αν θέλει κάποιος να δει πού το πάει η πολυεθνική αρκεί να δει την πορεία των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια.
Μειωμένα μισθολόγια στους νέους εργαζόμενους, μείωση νυχτερινής αποζημίωσης, πάγωμα τριετιών κα. Οι ορέξεις τις εργοδοσίας φαίνονται ακόμα πιο καθαρά στις εργασιακές σχέσεις που έχουν οι εργολαβικοί εργάτες που δουλεύουν με χειρότερες συνθήκες και μισθολόγια, ενώ βασικό χαρακτηριστικό που αυξάνει μέρα με τη μέρα στο εργοστάσιο για όλους τους εργαζόμενους, είτε στην εταιρία είτε εργολαβικοί, είναι η εντατικοποίηση.
Μήπως δεν γνωρίζει η εργοδοσία τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί σε μερίδα εργαζομένων (που χρόνο με το χρόνο αυξάνει ως ποσοστό στο σύνολο των εργαζομένων) μέσα στο εργοστάσιο ή μήπως θέλει αυτές οι εργασιακές σχέσεις να επεκταθούν σε όλους;
Οχι μόνο η Coca Cola, αλλά ο κάθε εργοδότης το δεύτερο θα ήθελε.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση; Πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση που βλέπουμε ότι έρχεται; Αλήθεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική ότι αυτά δεν γίνονται από την ίδια την πολυεθνική, όταν ξέρουμε όλοι πως μέσα στο δικό της εργοστάσιο συμβαίνουν. Αλήθεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με το ότι "υπάρχουν και χειρότερα" άρα δεν μιλάω αλλά επί της ουσίας περιμένω τα χειρότερα.
Συνάδελφοι, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι με τους παραπάνω τρόπους δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως επίσης ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Η λύση, που άλλωστε και μέσα στη ζωή έχει αποδειχτεί πολλές φορές, είναι οργανωμένα να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Το κλαδικό μας σωματείο είναι ένα τμήμα αυτής της οργάνωσης ενώ η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών στην οποία είμαστε μέλη όπως και το σωματείο της Coca Cola είναι το συνδικαλιστικό όργανο που ενοποιεί την οργάνωση του κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Με την κινητοποίηση όλων αυτών των οργανωμένων δυνάμεων έχουν καταγραφεί επιτυχίες που καλυτέρευσαν την ίδια μας τη ζωή, όπως η υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων κα.
ΟΛΟΙ για έναν και ΕΝΑΣ για όλους.
Ετσι και μόνο έτσι ο αγώνας μας θα γίνει πιο αποτελεσματικός και θα έχουμε νέες κατακτήσεις.
Δυνάμεις του συνδικάτου μας έχουν ξενυχτήσει πολλές φορές στην πύλη της Coca Cola όπως όταν υπογράφηκε η τελευταία κλαδική σύμβαση το 2009 αλλά και στην τελευταία κλαδική απεργία και πολλές ακόμα φορές. Αυτό το κάναμε όχι απλά γιατί έχουμε μέλη εργαζόμενους του εργοστασίου αλλά γιατί σε κάθε περίπτωση έχουμε συμφέρον ως εργαζόμενοι του κλάδου να κατακτηθούν δικαιώματα στον κλάδο.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ – ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Ομως συνάδελφοι επειδή όλα τα παραπάνω τα ξέρει και η εργοδοσία έχει πάρει τα μέτρα της. Ελέγχει την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σας σωματείου που αντί να οργανώνει τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, αναπαράγει όλα τα επιχειρήματα της εργοδοσία, τη λογική του μικρότερου κακού, υπάρχουν και χειρότερα, δεν θα μας πειράζει (άλλο) τα δικαιώματά μας, μη πάμε και πολύ κόντρα γιατί θα το κλείσουμε ενώ ξέρουν καλά ότι τα εργοστάσια τα ανοίγουν και τα κλείνουν οι εργοδότες.
Στην τελευταία κλαδική απεργία η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Coca Cola Σχηματαρίου, όχι μόνο δεν συνεδρίασε το ΔΣ για να οργανώσει την απεργία, όχι μόνο δεν έκανε Γενική Συνέλευση για να ενημερώσει για τα αιτήματα της απεργίας, να ενημερωθεί για άλλα εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν στο εργοστάσιο και να αποφασίσει ενέργειες για αυτά, αλλά τοποθετήθηκε ενάντια στην απεργία που είχε ως αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις.
Μάλιστα δεν αρκέστηκαν εκεί, αλλά έφτασαν μέχρι να συκοφαντούν την απεργία ενώ ξέρουν πως η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις αφορά όλους τους εργαζόμενους στο Σχηματάρι.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους από το εργοστάσιο της Coca Cola στο Σχηματάρι να συναντηθούμε στους αγώνες του κλάδου. Να γραφτούν στο κλαδικό μας σωματείο αλλά και στο επιχειρησιακό στηρίζοντας τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας και παλεύουν για τη διεύρυνσή τους. Που είμαστε μαζί στην πύλη σε κάθε απεργία και γενικά σε όλες τις δράσεις για τη ζωή μας που αναπτύσσονται στον κλάδο.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ – ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ 3Ε