ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ


Με έκπληξη διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες για τις κραυγές αγωνίας των εργοδοτών διαφόρων κλάδων, για την έλλειψη εργατικών χεριών. Ειδικά στον κλάδο των Τροφίμων- Ποτών, οι ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, συσκευαστηρίων, εργοστασίων παραγωγής προϊόντων τροφίμων, δηλώνουν απελπισμένοι καθώς δενυπάρχουν εργαζόμενοι για να βγει η δουλειά τους. Πολλοί μάλιστα αναφέρουν με θράσος πως έχουν ανεβάσει τα μεροκάματα αλλά και πάλι δε βρίσκουν, με αποτέλεσμα να ξεκινούν τις νομικές διαδικασίες για να φέρνουν εργάτες με εργασιακές σχέσεις και άδειες παραμονής με «ημερομηνία λήξης», από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Βιετνάμ και άλλες φτωχές χώρες της Ασίας και την Αφρικής.


Την ίδια στιγμή στο Συνδικάτο μας έρχεται μεγάλος αριθμός καταγγελιών. Από εργάτες γης που μένουν απλήρωτοι ή που πιέζονται να δουλεύουν ακόμα και με 25€ μεροκάματο μέσα σε θερμοκήπια, ανασφάλιστοι! Μάλιστα όταν ζητάμε τα δεδουλευμένα τους, δεχόμαστε φραστικές επιθέσεις και όταν πηγαίνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για έλεγχο, οι ανασφάλιστοιεργαζόμενοι οδηγούνται σε «κρυφά» σημεία των εγκαταστάσεων... Από εργαζόμενους σε εργοστάσια που τους κόβουν το ρεπό και τους προσθέτουν μια ή δύο ώρες δουλειά επιπλέον εν όψει σεζόν, φτάνοντας να δουλεύουν 9ωρο ή 10ωρο, 6ήμερο, για 850-900€! Όλα αυτά συνοδευόμενα με απαράδεκτες, προσβλητικές συμπεριφορές από τους ανθρώπους της Διοίκησης.
Υπάρχουν 3 πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από τα παραπάνω στοιχεία.
Το πρώτο είναι πως οι εργοδότες του κλάδου μας δεν ψάχνουν για εργαζόμενους, αλλά για σκλάβους και μάλιστα τους κακοφαίνεται που κάποιος δεν πάει να δουλεύει απ' το πρωί μέχρι το βράδυ για 800-900€! Πρέπει να ζητάμε και συγνώμη που θέλουμε να βλέπουμε τις οικογένειές μας, που θέλουμε να έχουμε χρήματα για να ζούμε αξιοπρεπώς...
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως οι εργοδότες έπεσαν οι ίδιοι μέσα στο λάκκο που έσκαβαν εδώ και τόσα χρόνια για τους εργαζόμενους, με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες μέσα από σκληρούς αγώνες!Η επαναφορά των ΣΣΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο προστασίας των εργαζόμενων,θα ήξερε ο καθένας πως δε βαδίζει στα τυφλά, δεν «πάμε κι όπου βγει».
Το τρίτο συμπέρασμα είναι αυτό που γράφουμε στα πανό μας, φωνάζουμε στις διαδηλώσεις μας ότι «χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά»! Χωρίς τους εργάτες γης, τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στα γόνιμα εδάφη μας, δεν θα μαζευτούν μόνα τους. Χωρίς τους εργάτες στα συσκευαστήρια δεν θα συσκευαστούν μόνα τους. Χωρίς τους εργάτες στα εργοστάσια, οι πρώτες ύλες δεν θα γίνουν ποτέ τελικό προϊόν. Χωρίς εμάς, τα εργοστάσια, οι επιχειρήσεις είναι άδεια κουφάρια.
Απευθυνόμαστε στους εργοδότες και στο κράτος τους και τους λέμε πως αν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους για να παράγουν όλο αυτό τον πλούτο που μπορεί να παράξει ο κλάδος μας, να γίνονται οι εξαγωγές, να τροφοδοτείται το τουριστικό θαύμα, θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή μας! Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος Βρούτση- Αχτσιόγλου που κατάργησε τις ΣΣΕ και ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού, «σύμφωνα με τις αντοχές της οικονομίας»! Στον κλάδο με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη μεταποιητική βιομηχανία, στον κλάδο που δε γνώρισε κρίση ούτε για μια χρονιά, στον κλάδο που οι μεγάλοι όμιλοι βγάζουν κάθε χρόνο και περισσότερα, οι εργαζόμενοι έχουμε δουμε ουσιαστική αύξηση μισθού πάνω από 10 χρόνια! Να κάτσουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εργοδότες και να υπογράψουν κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, με επαναφορά των τριετιών, των επιδομάτων γάμου, τέκνων, μορφωτικού επιπέδου κτλ. Να υπάρξει ουσιαστική διεύρυνση των μέσων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για να μη μετράμε ένα νεκρό εργάτη κάθε 3 μέρες, χώρια τους σακατεμένους!
Τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι συμπίεσαν τις ανάγκες τους, τα δικαιώματά τους και πλήρωσαν για μια κρίση που δεν έφταιγαν! Ως εδώ!
Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου των Τροφίμων- Ποτών να έρθουν σε επαφή και να οργανωθούν στο Συνδικάτο! Να παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα σε κάθε χώρο δουλειάς για να έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε το 2023.
Για να μη συνεχίσουμε να ζούμε χειρότερα από τους πατεράδες μας, για να μη ζήσουν τα παιδιά μας χειρότερα από μας!

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Π.Α.ΜΕ. Web Radio