ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΗΡΕΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΚΥΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ
ΝΗΡΕΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΚΥΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η Αγωνιστική Ενότητα Εργατικού Κέντρου Χίου καταγγέλλει τις απολύσεις της εργοδοσίας του ΝΗΡΕΑ και της ΦΟΡΚΥΣ που ανακοίνωσαν παραμονές Πρωτοχρονιάς. Σε πέντε απολύσεις προχώρησεο όμιλος ΝΗΡΕΑΣ- Σελόντα.Οι απολύσεις όμως δεν ήρθαν λόγω της πυρκαγιάςστην ιχθυογεννητική μονάδα στα Καρδάμυλα. Σε όλο τον όμιλο και αυτή τη χρονιά γίνονται δεκάδες απολύσεις είτε μόνιμου προσωπικού είτε συμβασιούχους (τελευταίες 16 απολύσεις στο συσκευαστήριο στο Αλιβέρι) δείχνοντας ότι η πολιτική του ομίλου είναι να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και να τους πετάει σαν «τρίχα από το ζυμάρι».
ΣτηΦΟΡΚΥΣ ενώανακοινώθηκαν συνολικά οκτώ απολύσεις («εργολαβικούς» δύτες, κλουβιά, συσκευαστήριο), κάποιες πάρθηκαν πίσωμε τους εργαζόμενους όμως να επιστρέφουν στη δουλειά με πολύ χειρότερους όρους.Παράλληλα η εταιρεία χρωστάει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα κλουβιά. Ενώ τοποθέτησε και κάμερες στο συσκευαστήριο.


Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα.
Αποδεικνύεται και πάλι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν διστάζουν να απολύουν όταν αυτό επιβάλει ο ανταγωνισμός, η καπιταλιστική αγορά, τα κέρδη τους. Δεν διστάζουν να χειροτερεύουν τους όρους δουλειάς τους. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί ο εργάτης με το κεφάλαιο να είναι «μια οικογένεια», ότι δεν είναι θέμα το ποιο πρόσωπο βρίσκεται σήμερα ή αύριο στη Διοίκηση του ομίλου.
Τα προηγούμενα χρόνια ΝΗΡΕΑ και ΦΟΡΚΥΣ επιδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ.Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας μετράει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τζίρο κάθε χρόνο. Η θέση των εργατών όμως χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο.
Οι εταιρίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος με την πανδημία για να εφαρμόσουν όλο και σκληρότερα αντεργατικά μέτρα, πατώντας στους νόμους που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα, συνεχίζοντας στο δρόμο των αντεργατικών μνημονίων του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Καλούμε τους συναδέλφους να μη φοβηθούν. Να ενεργήσουν βάζοντας μπροστά τα δικά τους συμφέροντα. Να οργανώσουν την απάντησή τους όχι μόνο για τις απολύσεις, αλλά για να αλλάξουν συνολικά τις συνθήκες δουλειάς. Είναι εκείνοι που παράγουν όλο τον πλούτο και που μπορούν να βάλουν φρένο στις επιδιώξεις της εργοδοσίαςπου τους καταδικάζουν στη φτώχεια.
Σ' αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνοι τους!
Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις συναδέλφων. Για να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος με δυο μεροκάματα τη βδομάδα, για να υπογραφούν συμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Για να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Καλούμε τη πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου να καταδικάσει τις απολύσεις και τις πρακτικές της εργοδοσίας του «ΝΗΡΕΑ» και της «ΦΟΡΚΥΣ».
Χίος 1/1/2021

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιανουάριος 2021
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio