ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΖΟΥΡΑ

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΖΟΥΡΑ

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων στις οποίες έχει αποδειχτεί η κλιμακούμενη επίθεση της εργοδοσία στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, ιδιαίτερα σε όσους δεν συμβιβάζονται με τις συνθήκες μεσαίωνα.

Ορισμένα και μόνο από όσα έχουμε επισημάνει μέχρι σήμερα είναι τα εξής:
Τον 11ο του 2015 επισημάναμε τη διευρυμένη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απληρωσιά, την επίθεση απέναντι στο σωματείο και γενικά σε όσους αντιστέκονταν σε αυτήν την κατάσταση, την παρουσία "αγνώστων" με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Την καταστολή από τον κρατικό μηχανισμό που αντιμετώπισαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αποτέλεσμα να γίνουν πολλές συλλήψεις, ενώ επισημαίναμε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν πριμοδοτηθεί κατ' επανάληψη από τον κρατικό μηχανισμό με επιδοτήσεις και άλλα μέτρα.
Τον 5ο του 2016 επισημάναμε την, παρά τη συνάντηση στο Υπουργείο, συνέχιση της επίθεσης στα δικαιώματα, την ένταση μάλιστα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Το ύψος των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονταν είχε αυξηθεί.
Τον 8ο του 2016 επισημάναμε τη στοχοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου που πρωτοστατούσε και συντόνιζε την πάλη των εργαζομένων. Τις μεθοδεύσεις της εργοδοσία για να οδηγήσει τα μέλη του ΔΣ σε παραίτηση. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζονταν χωρίς σταματημό.
Τον 4ο του 2017 επισημάναμε τη μεθόδευση της απόλυσης ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να συνεχίσει η εργοδοσία ανενόχλητη την επίθεσή της. Η οφειλή των δεδουλευμένων είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, πλέον έφτανε ακόμα και τους 8 μήνες, ενώ ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασιακό δικαίωμα που δεν καταπατούνταν. Παράλληλα υλοποιούνταν ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση που μάλιστα εκφράστηκε και σε συνάντησης στο υπουργείο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας.

Μετά την τελευταία συνάντηση η εργοδοσία προχώρησε σε ελιγμό. Αναγκάστηκε να δώσει αντικείμενο εργασίας στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλώντας τα όμως να εργαστούν ως φύλακες, βλάπτοντας τη μέχρι τότε εργασιακή τους σχέση, σε χώρο όπου επικρατούσαν τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς ρεύμα, νερό, τουαλέτα, τρόπο επικοινωνίας με την εταιρία. Από αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος του σωματείου διαμετακομίσθει 2 φορές στο νοσοκομείο, τη μία με το ΕΚΑΒ και άλλη μία εργαζόμενη ασθένησε χωρίς αυτό να καταγραφεί ως εργατικό ατύχημα. Για τα δεδουλευμένα δεν έγινε τίποτα.

Σήμερα η παραπάνω κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σε κανένα σημείο.
Η καταπάτηση των δικαιωμάτων συνεχίζεται και διευρύνεται, όπως και η ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση.
Τις τελευταίες 3 εβδομάδες η εργοδοσία έχει βγάλει σε άδεια ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο και την ανανεώνει κάθε εβδομάδα. Ο χώρος που υποτίθεται απαιτούσε φύλαξης δεν φυλάσεται.
Όσοι εργάζονται είναι απλήρωτοι ακόμα και 8 μήνες. Αναγκάζονται σε εργασία κατά περιπτώσεις, άλλοι ακόμα και περισσότερο από 18 ώρες ημερησίως, άλλοι 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ άλλοι βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασία.
Απολυμένοι εδώ και πάνω από ένα χρόνο ακόμα δεν έχουν εξοφληθεί.
Πολλοί έχουν εκκρεμότητες με τα ένσημα. Άλλοι που απολύθηκαν δεν πήραν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνταν ή το πήραν για μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι θα έπρεπε σύμφωνα με το χρόνο εργασίας τους. Άλλοι που ακόμα εργάζονται δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν και οι κρατήσεις τους γίνονται κανονικά. Με πιέσεις της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ μας η εργοδοσία έκανε ενέργειες για να μπουν τα ένσημα αλλά ισχυρίζεται ότι το ΙΚΑ αρνείται να παραλάβει τις καταστάσεις χωρίς εντολή από το Υπουργείο Εργασίας.
Οι νέες προσλήψεις που σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει είναι με πολύ χειρότερους όρους εργασίας.
Είναι τραγικές οι ελλείψεις στα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλα τα τμήματα των επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι πέρα από την επίθεση της εργοδοσία είναι αντιμέτωποι και με τις ελείψεις και την υποχρηματοδότηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Βασικό εμπόδιο είναι και το νομοθετικό πλαίσιο που είναι διαμορφωμένο υπέρ της εργοδοσίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τη στάση συγκεκριμένων υπηρεσιών που στηρίζουν προκλητικά την εργοδοσία όπως η Κοινωνική Επιθεώρηση Βοιωτίας στη Θήβα που το επιχειρησιακό σωματείο έχει καταγγείλει.
Στους παραπάνω σχεδιασμούς εμπλέκεται και η επιχείρηση ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ που είναι η πιο ισχυρή στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Επί της ουσίας, με αυτά, αλλά και με παρόμοιες εξελίξεις στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Άρτας, αναλαμβάνει την παραγωγή αυτών των εταιριών με την προϋπόθεση να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα, να γίνουν πιο φτηνοί οι εργαζόμενοι, να εργολαβοποιηθούν τμήματα ώστε να εφαρμοστούν ακόμα χειρότεροι όροι εργασίας, να εντατικοποιηθεί η εργασία κα.
Στις εγκαταστάσεις του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ υλοποιείται παρόμοια επίθεση ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που έχουμε, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη δεν τηρούνται ούτε κανόνες για την ποιότητα των προϊόντων.
Αντίστοιχες συνθήκες, όπως έχουμε επισημάνει, επικρατούν και σε όλο τον υποκλάδο της πτηνοτροφίας.
Παρόμοιο πρόβλημα με τα ένσημα υπάρχει και στην ΚΕΛΑΙΔΙΤΗΣ ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούμε όπως ορίσετε άμεσα τριμερή συνάντηση παρουσία της Υπουργού Εργασίας κ. Αχτσιόγλου.

Επιπλέον επαναφέρουμε προηγούμενο αίτημά μας να γίνουν έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και από όπου αλλού απαιτείται για τη συσχέτιση όλων των εταιριών.
Σε κάθε περίπτωση αίτημα της Ομοσπονδίας μας είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ανεξάρτητα από τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας με τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

 

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάρτιος 2018
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio