ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ

6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Τώρα χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς καμία ταλάντευση απεργούμε μαζικά στις 6 Απρίλη.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας, Τροφίμων – Ποτών, αυγαταίνουν τα κέρδη τους είτε με κρίση, είτε με ανάπτυξη, είτε τώρα με τον νέο πόλεμο στη γειτονιά μας.
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στενάζουμε, λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία που γίνεται για την ενέργεια και άλλα συμφέροντα και στον οποίο έχει εμπλακεί και η χώρα μας είναι ο καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τις ζωές όλων μας.
Η ακρίβεια που πριν τον πόλεμο είχε χτυπήσει κόκκινο, τώρα εκτινάχθηκε όπως και ο πληθωρισμός.
Οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια, τρόφιμα, δημιουργούν ανακατατάξεις και οξύνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ήδη επιχειρηματικές ενώσεις και συμφέροντα κάνουν συναντήσεις με την κυβέρνηση αξιώνοντας μέτρα ο καθένας για λογαριασμό του όπως οι βιομήχανοι στην πτηνοτροφία. Όμως, ομονοούν στο περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν και τον πόλεμο όπως χρησιμοποίησαν και την πανδημία για αυτό το λόγο.
Δις ευρώ δίνονται για τη συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων με το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κάτι που υπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνικών πιο ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο δημιουργεί και κινδύνους να γίνουμε στόχος αντιποίνων από τη Ρωσία.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου, όλοι εργαζόμενοι και ο λαός μας δεν έχουμε κανένα όφελος από την εμπλοκή.
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή κι επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Καταδικάζουμε την επιθετική πολιτική ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά για τα δικά τους συμφέροντα.
Καταγγέλλουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των κυβερνήσεων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που στο όνομα της πολυδιαφημισμένης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση.
Καταγγέλλουμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ που επιλέγει το στρατόπεδο του ενός ληστή – δολοφόνου και καλεί ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους να κάνουν νέες θυσίες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Η Ομοσπονδία μας έστειλε στον ΣΕΒ (Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών) αίτημα συνάντησης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε το 2022 να ζούμε λες και είμαστε σε προηγούμενες δεκαετίες ή αιώνες.

Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τροφίμων – Ποτών.
Ειδικά για τους εργαζόμενους του κλάδου που εργάζονται εποχικά στα εργοστάσια να θεσπιστεί επιπλέον επίδομα.

Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, για την απεργία στις 6 Απριλίου να διαμορφώσουν διεκδικητικό πλαίσιο που να εμπεριέχει και τα ιδιαίτερα αιτήματα κάθε χώρου.
Καλούμε τους συναδέλφους σε χώρους δουλειάς χωρίς επιχειρησιακό σωματείο ή επιτροπή να οργανωθούν στα κλαδικά συνδικάτα των περιοχών ώστε να αντιπαλέψουμε την επίθεση εργοδοσίας – κυβέρνησης.
Αυτός είναι ο δρόμος για να ζήσουμε καλύτερες ημέρες εμείς και τα παιδιά μας.

Η λογική της παθητικής στάσης, υπομονής και αναμονής, η εναπόθεση λύσεων σε κυβερνητικές εναλλαγές δεν αποτελούν λύσεις, αφού η πείρα δείχνει ότι κάθε νέα κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο αντεργατικό δρόμο με την προηγούμενη και νομοθετεί για λογαριασμό των βιομηχάνων και της κερδοφορίας τους.
Έχει αποδειχθεί ουτοπική η λογική «να πάει καλά η επιχείρηση και κάτι θα πάρουμε», «του καλού εργοδότη και μια οικογένεια είμαστε». Τίποτα δεν κέρδισαν οι εργαζόμενοι του κλάδου μας που συνεχώς αυξάνει την κερδοφορία του την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα είδαν μειώσεις στους μισθούς, εντατικοποίηση, ωράρια λάστιχο, απολύσεις, άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Είναι ώρα να σηκώσουμε ανάστημα και με όπλο μας τον οργανωμένο αγώνα να «πολεμήσουμε» μαζικά και θαρραλέα για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Μόνο με το συλλογικό οργανωμένο αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα μας, μπορεί κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενος, με αποφασιστική συμμετοχή και δράση, να αντιπαλέψει την εκμετάλλευση, να δυναμώσει την διεκδίκηση, να αποσπάσει κατακτήσεις.
Είναι ενθαρρυντικές οι διεργασίες που γίνονται για υπογραφή Σ.Σ.Ε με αυξήσεις από επιχειρησιακά σωματεία αυτό το διάστημα, όπως στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ΦΑΓΕ, ΤΑSTY, EMFI, ELBISCO,ΜΙΜΙΚΟΣ κ.α
Χωρίς λεπτό καθυστέρησης, όλα τα σωματεία να βρεθούν μέσα στα εργοστάσια να ενημερώσουν για την ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 Απρίλη, να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής χιλιάδων εργαζομένων. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, εμείς θα νικήσουμε.

Διεκδικούμε:

• Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή. ΕΓΣΣΕ 825€ κατώτερο μεικτό μισθό ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις.
• Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
• Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
• Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.
• Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.
• Απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία
• Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές εκτός συνόρων και να μην σταλεί στην Ουκρανία
• Να κλείσουν στην χώρα μας οι βάσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΠΜ

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2022
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio