ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΚΛΑΔΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Για τους εργοδότες πλούτος και χλιδή και για τους εργάτες μίζερη ζωή!

Νέες επιδοτήσεις 375 εκατ. ευρώ για τους εργοδότες μέσα από το «Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Τη στιγμή που ο μισθός και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου συμπιέζονται, που δεκάδες συνάδελφοι απολύονται και εντατικοποιείται η δουλειά σε όσους παραμένουν, η κυβέρνηση επιβραβεύει τους εργοδότες με εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας που θα βοηθούσε τα ψάρια να είναι στις διατροφικές συνήθειες κάθε οικογένειας, έχουμε φτάσει να είναι είδος πολυτελείας για τη λαϊκή οικογένεια. Ακόμα και για τους εργαζόμενους του κλάδου μας που τα παράγουν, το κόστος είναι απλησίαστο μπροστά στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε με τους μισθούς πείνας που αμείβεται η πλειοψηφία του κλάδου.


Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι στα ιχθυοτροφεία, στα συσκευαστήρια και στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, οι υπάλληλοι στα γραφεία των μεγάλων ομίλων του κλάδου που δεν ξέρουν τι θα πει ωράριο, να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Να πάψουμε να ανεχόμαστε την κλάψα των εργοδοτών για τη χαμηλή τιμή των ψαριών και για τα προβλήματα που έχουν με τους ξένους ανταγωνιστές τους. Μπορεί να είναι μία βολική απάντηση εδώ και πολλά χρόνια για να δουλεύουμε με μισθούς πείνας, αλλά κρύβει ότι οι ίδιοι οι καπιταλιστές και το σύστημά τους, είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές της αγοράς. Κρύβουν πως η ελεύθερη αγορά που με τόσο πάθος υπερασπίζονται έτσι ακριβώς λειτουργεί, έχοντας μοναδικό θεό το κέρδος.
Κανένας εργοδότης μικρός ή μεγάλος δεν αναφέρει πως όλος ο κλάδος έχει στηθεί με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, δηλαδή με χρήματα του φορολογούμενου λαού. Κρύβουν πως ακόμα και τώρα ρέει ποτάμι το χρήμα με μία σειρά επιδοτούμενα προγράμματα ελληνικά και ευρωπαϊκά που και πάλι εμείς τα πληρώνουμε.

Ποιος άραγε ήρθε να επιδοτήσει τα έξοδα των εργαζομένων, το ενοίκιο, το ρεύμα και το φυσικό αέριο, τα φροντιστήρια των παιδιών, το σούπερ μάρκετ που συνεχώς ακριβαίνουν;
Οι εργοδότες του κλάδου είναι οργανωμένοι και μάλιστα σε δύο εργοδοτικούς συνδέσμους. Συνεδριάζουν τακτικά, οργανώνουν την αύξηση της κερδοφορίας τους και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Συναντιούνται με υπουργούς και τον πρωθυπουργό μεταφέροντας τα αιτήματά τους για περισσότερη οικονομική και όχι μόνο στήριξη στην κερδοφορία τους.

Δώσε δύναμη στη δύναμη σου γίνε μέλος στο Σωματείο σου!

Πρέπει και εμείς να πάρουμε τα δικά μας μέτρα! Κάθε εργαζόμενος σε εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας, ανεξαρτήτου ειδικότητας και σχέσης εργασίας, ανεξαρτήτου φύλου και εθνικότητας να γίνει μέλος στο Συνδικάτο του. Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουμε δύναμη στη φωνή μας. Να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς. Εμείς που παράγουμε όλο αυτό τον πλούτο, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς πείνας, δουλεύοντας σαν σύγχρονοι σκλάβοι.
Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε μισθούς και συνθήκες εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, να επιβάλουμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αν δυναμώσουμε τη συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου σε κάθε πόλη, στα Κλαδικά Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών, στα επιχειρησιακά σωματεία, με μοναδικό προσανατολισμό την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, θα μπορέσουμε να μετράμε νίκες και στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Είναι η ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας με το σύνολο της εργατικής τάξης!

Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Αύγουστος 2022
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio