ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 7.00ΜΜ

Συνάδελφε , Συναδέλφισσα ,

Το φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον που κοπιάζει να δημιουργήσει τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προϋποθέτει συνεχή σφαγιασμό εργασιακών δικαιωμάτων κατ' εντολή των βιομηχάνων. Η κατάσταση στα εργοστάσια του κλάδου έχει χτυπήσει κόκκινο. Όλη την περίοδο της πανδημίας οι μηχανές των εργοστασίων δουλεύουν ασταμάτητα αυγατίζοντας τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, ενώ για εμάς τους εργαζόμενους τα εξαντλητικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε.

Ο νέος νόμος 4808/2021 Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη είναι «κομμένος και ραμμένος» για τα μονοπώλια του κλάδου, έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου!

Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά και για στον κλάδο των Τροφίμων Ποτών, όπου υπάρχουν διακυμάνσεις όσο αφορά τον φόρτο εργασίας από μήνα σε μήνα. Να έχουν τη δυνατότητα οι εργοδότες να απασχολούν μέχρι και 10 ώρες την ημέρα τους εργαζόμενους χωρίς πρόσθετη αμοιβή, που μπορεί η δουλειά να φτάνει και ως 13 ώρες την ημέρα.
Με τον νέο νόμο έκτρωμα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να βγάζουν πρόσθετο κέρδος αυξάνοντας την εκμετάλλευση με το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων, επιβαρύνοντας την υγεία τους, ενώ παράλληλα θα σταματήσουν και οι όποιες προσλήψεις γίνονταν ακόμα και εποχικών εργαζομένων θα αυξηθεί η ανεργία και οι απολύσεις καθώς η δουλειά θα βγαίνει πλέον με λιγότερους.
Αυτές οι ανατροπές ενισχύουν και «απογειώνουν» το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ήδη διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του, ώστε η μεγαλοεργοδοσία να έχει «λυμένα τα χέρια της» για να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους δίχως κανένα όριο και με τη συνδικαλιστική δράση «στο γύψο», καθώς έχουν βάλει στο στόχο από κοινού κυβέρνηση – ΣΕΒ – εργατοπατέρες ΓΣΕΕ κ.α το όπλο της εργατικής τάξης την ΑΠΕΡΓΙΑ.
Θέλουν τους εργαζόμενους αποκομμένους από τα σωματεία τους. Η επιδίωξη τους είναι το χτύπημα των ζωντανών σωματείων, των συλλογικών διαδικασιών και την λήψη αποφάσεων, γι΄αυτό προωθούν την ωμή παρέμβαση τους στις αρχαιρεσίες των σωματείων με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ψηφοφορίες.

Προωθούν προβοκατόρικα την «ψυχολογική βία και παρενόχληση» για να απολύουν πρωτοπόρους εργάτες, ώστε να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς. Χωρίς καλά-καλά να έχει στεγνώσει το μελάνι από τον νέο νόμο έκτρωμα - Χατζηδάκη η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε απολύσεις αγωνιστών (μεταλλεία-ξενοδοχεία κ.α).
Όμως είναι γελασμένοι ότι θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα να τους κοιτάμε να εγκληματούν σε βάρος μας. Ο αγώνας για να πάει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας ο νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη και να μη εφαρμοστεί για εμάς είναι μονόδρομος.
Σήμερα, στην εποχή του 5G, της αυτοματοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης, δεν είναι ρεαλιστικό να δουλεύουμε 10-12 ώρες ή και περισσότερο.
Την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας απαιτούμε να εργαζόμαστε με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ρεπό, άδειες, ξεκούραση .
Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε μπόνους και δωροεπιταγές για να βγάλουμε το μήνα. Ρεαλιστικό σήμερα είναι να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μισθό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, με βάση τον αμύθητο πλούτο που μόνο εμείς παράγουμε. Μισθό που δεν θα τελειώνει το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια ,τα τιμολόγια του νερού , του ηλεκτρικού του τηλεφώνου και του internet , τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα. Ρεαλιστικό είναι να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σε νοσοκομεία σωστά στελεχωμένα και εξοπλισμένα, με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης. Ρεαλιστικό είναι να υπάρχουν σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά μας, με ολιγομελή τμήματα, χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς κατηγοριοποιήσεις ανάλογα με την τσέπη του καθενός.
Δεν πάει άλλο! Να σημάνει ξεσηκωμός!
Τώρα είναι η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα και με όπλο μας την οργανωμένη πάλη να δώσουμε τη μάχη για να μην περάσει η βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν. Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και να φέρουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες. Για σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο, για επαναφορά των ΣΣΕ και κατάργηση όλων των νόμων που γενικεύουν τη δουλειά λάστιχο και πλήττουν το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση.
Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις. Να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στα συλλαλητήρια προετοιμάζοντας Απεργιακή Απάντηση.
Οι αγώνες των τελευταίων ετών απέδειξαν ότι μπορεί να ακυρώνονται αντεργατικές πολιτικές όπως ο νόμος της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να μετράμε νίκες όπως η υπογραφή της ΣΣΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και η κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των διανομέων της E- FOOD που ακυρώνουν στην πράξη το νόμο – Χατζηδάκη. Απέδειξαν την αξία της οργανωμένης πάλης, της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στα Συνδικάτα.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2022
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio