ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι
Η 1η ΜΑΗ είναι ΑΠΕΡΓΙΑ ,ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης ,εφαλτήριο νέων αγώνων. Απεργούμε τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας τόσο στην χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Θυμόμαστε και τιμάμε την πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο , τον Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη, την Καισαριανή του 1944. Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους ,για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και την ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους και προσφυγιά.


Το αίμα των εργατών που χύθηκε στον αγώνα υπενθυμίζει το καθήκον μας σήμερα, πως τίποτα δεν χαρίζεται και όποια δικαιώματα και ελευθερίες κέρδισαν οι εργαζόμενοι, τα κέρδισαν με θυσίες και συγκρούσεις, με οργανωμένους αγώνες.
Η εργατική τάξη σε όλον τον κόσμο τιμά την φετινή πρωτομαγιά μέσα σε πολύπλευρη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Η οικονομική κρίση εντείνεται από την υγειονομική κρίση. Η πανδημία του κορονοιου πρόσθεσε θανάτους ,ανεργία και οικονομική καταστροφή των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.
Κοινή πηγή αυτού του νέου κύματος δυστυχίας και τραγωδίας είναι οι πολιτικές που υποβάλουν σε στυγνή εκμετάλλευση την εργατική τάξη και τους λαούς στερώντας τους και τα πιο στοιχειώδη αγαθά ,όπως το μεγάλο κοινωνικό αγαθό της προστασίας της υγείας. Η καταστροφή των δημοσίων συστημάτων υγείας που προκάλεσαν αυτές οι πολιτικές ,άφησε ανοχύρωτους τους εργαζόμενους μπροστά στην πανδημία.
Αυτή η πανδημία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας οικονομικής κρίσης που έτσι και αλλιώς βρισκόταν προ των πυλών. Θα αποτελέσει το όχημα για το ξήλωμα των όποιων κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων παρέμειναν όρθιες τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την ανοχή των κομμάτων που στήριξαν χρόνια τώρα αυτές τις πολιτικές, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων εντείνοντας την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, δίνει το πράσινο φως στους εργοδότες να αλωνίζουν.
Οι έκτατες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως η εκ περιτροπής εργασία, η αναστολή συμβάσεων, οι αναγκαστικές άδειες, οι μειώσεις μισθών, αποκομίζοντας τεράστια κερδοφορία για

τους βιομήχανους και τους μεγάλους ομίλους. Τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά, ήρθαν για να μείνουν.

Ο εχθρός δεν είναι αόρατος όπως μας λένε. Είναι αυτός ο δεσμωτής, ο καπιταλισμός.

Είναι οι μεγάλοι όμιλοι που για αυτούς δουλεύουν όλες οι κυβερνήσεις. Τα κέρδη τους ,τα πληρώνουμε καθημερινά με την υγεία μας και με τα δικαιώματα μας. Δεν πρέπει να ματώσουμε άλλη μια φορά για αυτά τα παρασιτα που συγκεντρώνουν στα χέρια τους το αποτέλεσμα της εργασίας μας.

Την πανδημία δεν την πληρώνουν το ίδιο εργάτες και καπιταλιστές . Δεν είμαστε "όλοι μαζί". Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εργοδοτών . Μόνο οι εργαζόμενοι μονίμως κάνουν θυσίες και πληρώνουν την κρίση αλλά και την ανάπτυξη τους.

Η εργατική τάξη καλείται να αντιπαραταχτεί αποφασιστικά σε αυτό το κλίμα που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση για την προώθηση της αντιλαϊκής πολίτικης .
Μένουμε ενωμένοι και δυνατοί ,δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε με αφορμή την πανδημία την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Οργανώνουμε την απάντηση μας απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Απεργούμε και αντιστεκόμαστε μαχητικά απέναντι σε όσους θέλουν να διαλύσουν την ζωή μας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2020
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Π.Α.ΜΕ. Web Radio