ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συνάδελφοι- σσες,
Η κυβέρνηση έχει σκοπό να ρίξει ακόμα χαμηλότερα τους μισθούς, τα εργασιακά μας δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμα να αντιδρούμε σε αυτά που υποβαθμίζουν τη ζωή μας. Το "αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο" που έφερε στη βουλή και θέλει να ψηφίσει αυτές τις μέρες, θα επιτρέπει στους εργοδότες να λειτουργούν ακόμα πιο ανεξέλεγκτα σε βάρος των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο τους για χάρη της ανάπτυξης θέλει να μας χτυπήσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς, τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Πρέπει να φροντίσουμε να μείνει στα χαρτιά!

Ότι άφησε όρθιο η κρίση τους, θα το ισοπεδώσει η ανάπτυξη τους!

Συγκεκριμένα προβλέπει μεταξύ άλλων πως:
• Μια επιχείρηση, στην οποία υπογράφεται επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) θα μπορεί να επικαλείται οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα ανταγωνιστικότητας για να μην την εφαρμόζει. πχ αν μια εταιρία επικαλεστεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας θα μπορεί να αμείβει τους υπαλλήλους της με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή με μισθό 650€ μικτά!
• Η επέκταση μιας Κλαδικής ΣΣΕ θα γίνεται πιο δύσκολη. Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ανήκει το κλαδικό Συνδικάτο. Αν η Ομοσπονδία μας υπογράψει Κλαδική ΣΣΕ, όπως αυτή που προτείνει, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, για να εφαρμοστεί θα πρέπει να αποδείξει πως δεν πλήττει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Με άλλα λόγια οι εταιρίες θα επικαλούνται οικονομικές δυσκολίες και δεν θα εφαρμόζουν τη Σύμβαση, άσχετα αν οι εργαζόμενοι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με τα 650€ της ΕΓΣΣΕ.
• Οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσφύγουν μονομερώς στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για να εφαρμοστεί η ΣΣΕ που έχουν κατακτήσει γιατί θα πρέπει να αποδείξουν πως αυτό συνδέεται μεταξύ άλλων με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας!
• Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (μια από αυτές θα είναι στο Ηράκλειο), μέσα στις οποίες δεν θα ισχύει εργατική νομοθεσία, εργατικά δικαιώματα, ωράρια. Πραγματική ζούγκλα για τους εργαζόμενους και παράδεισος για τα αφεντικά.

Για τα παραπάνω οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν περιθώρια συλλογικής αντίδρασης καθώς προβλέπεται πως:
• Το υπουργείο και οι εργοδότες θα γνωρίζουν ποιοί είναι οι ψηφίσαντες ενός σωματείου, άρα θα μπαίνουν στη "μαύρη λίστα". Αυτόματα τα σωματεία θα αποδυναμωθούν και δεν θα έχουν δύναμη να διεκδικήσουν υπέρ των μελών τους, αν περάσει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.
• Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων θα μπορούν να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με αυτό τον τρόπο καταργείται ο διάλογος, η αντιπαράθεση, η συνδιαμόρφωση αποφάσεων. Επίσης δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως η ηλεκτρονική ψήφος του εργαζόμενου για κρίσιμα ζητήματα, όπως η απεργία, θα δίνεται κάτω από το βλέμμα του διευθυντή ή θα είναι στη διάθεση του εργοδότη εκ των υστέρων.
Απέναντι στο μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας, το Συνδικάτο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας και συμμετείχε στις απεργίες που έγιναν κόντρα στο πολυνομοσχέδιο- οδοστρωτήρας. Μαζί με τα άλλα ταξικά Συνδικάτα του νομού μας και το ΠΑΜΕ, χαλάσαμε τα απεργοσπαστικά σχέδια της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Σε συνεννόηση με τη συνδικαλιστική μαφία που λυμαίνεται τη διοίκηση της ΓΣΕΕ προσπάθησαν να κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση και να περάσει το πολυνομοσχέδιο χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Δεν τους πέρασε! Η απάντηση μας ήταν ηχηρή!
Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς θα χειροτερεύει όσο οι εργαζόμενοι είμαστε μακριά από τα Συνδικάτα μας, δεν οργανώνουμε την αντίστασή μας στις επιδιώξεις κράτους και αφεντικών. Καλούμε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών που βιώνει αυτή την επίθεση, που βλέπει τη ζωή του καθημερινά να δυσχεραίνει, να μη μένει σε στάση αναμονής! Να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας. Να μεταφέρουμε τι γίνεται στους χώρους δουλειάς, τι προβλήματα υπάρχουν και να μπει σχέδιο αντίστασης για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Το Συνδικάτο σου είναι η δύναμη σου, η φωνή σου!
Το καλύτερο μέλλον που θα' ρθει θα το φέρουμε εμείς!
Ενάντια στα προβλήματα μέσα στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, για ανάκτηση των απωλειών της κρίσης και κατάκτηση δικαιωμάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:00