ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΝΗΡΕΑ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σωματείο μας πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση στην εργοδοσία για υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια για κάτι τέτοιο, όχι μόνο στην επιχείρηση αλλά και στον κλάδο. Η σημασία του είναι πολύ μεγάλη γιατί μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων δεν έχει σχεδόν κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα και ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι έρχονται με 600€ μισθό. Θα βοηθήσει και για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Το σημαντικότερο όμως είναι το περιεχόμενο της σύμβασης, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από δικαιώματα, που η ικανοποίησή τους είναι απαραίτητη για την κάλυψη βασικών αναγκών. Έτσι μαζί με τη μάχη για τη σύμβαση και με οδηγό αυτή, παλεύουμε και για επιμέρους κατακτήσεις που είτε έχουν να κάνουν με αιτήματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν, είτε έχουν να κάνουν με επίλυση προβλημάτων, στον όμιλο ή σε συγκεκριμένα τμήματα.
Πρώτο μέτωπο μπροστά μας είναι αυτό της επαναφοράς των μισθών. Η απόφαση της εργοδοσίας να συνεχίσει το καθεστώς των διατακτικών είναι βήμα προς την παγίωση των μειωμένων μισθών. Άλλωστε πλήθος συναδέλφων έχει ζητήματα με το ποσό που θα έπρεπε να παίρνει. Η επιμονή της διοίκησης να μην αναφέρεται στη μισθοδοσία η παροχή και να μη δίνεται καμιά αναλυτική κατάσταση για το τι δικαιούται ο καθένας, όχι μόνο δεν επιτρέπει στους συναδέλφους να ελέγξουν τι παίρνουν, αλλά φανερώνει και την προσπάθεια να μην εξασφαλίζεται καμία παροχή. Οι καινούριοι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ούτε καν αυτή την παροχή, αφού η εταιρεία αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που της προσέφεραν οι κυβερνητικές αποφάσεις εδώ και χρόνια τους προσλαμβάνει με μισθούς πείνας.
Το προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας έγκαιρα προειδοποίησε για τους κινδύνους. Έτσι τώρα από καλύτερες θέσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε την επιστροφή όσων χάσαμε και την κατάκτηση όσων δικαιούμαστε. Και αυτή η παροχή είναι σαφές ότι πολύ πιο δύσκολα θα είχε έρθει αν δεν υπήρχε το σωματείο, αν δεν συμμετείχε στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, αν δεκάδες συνάδελφοι δεν έδειχναν τη δύναμή τους στις απεργίες και τις συγκεντρώσεις. Αυτό που θα είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση του σωματείου, η οργάνωση των συναδέλφων σε όλο τον όμιλο, ο συντονισμός με όλο τον κλάδο, ο καθορισμός των στόχων με κριτήριο της ανάγκες των εργαζομένων και όχι της κερδοφορίας της επιχείρησης.
Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουν το βήμα, ενόψει και αυτής της μάχης και να ενταχθούν στο σωματείο. Καλούμε όλα τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον όμιλο να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον όμιλο, που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο τους, να ενταχθούν στα κλαδικά συνδικάτα, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την οργάνωση και μέσα στον όμιλο. Με τη στήριξη και της ομοσπονδίας μας να συμβάλουμε στην οργάνωση σε όλο τον κλάδο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Επιστροφή των μισθών στα προ μειώσεων επίπεδα
• Ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας