ΟΜΙΛΙΑ ΓΑΡΜΠΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ


Το σημερινό θέμα είναι το Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας . Ένα θέμα που διαχρονικά καίει τους εργαζόμενους καθώς ήταν η βάση της δημιουργίας σωματείων εδώ και 2 αιώνες , δηλαδή ο καθορισμός των ωραρίων και της αμοιβής των εργατών μέσα από αγώνες , διεκδικήσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ένα θέμα που ο ΣΕΒ , οι βιομήχανοι το σύνολο της αστικής τάξης με τα εργαλεία του Ε.Ε. και κυβερνήσεις , το έχουν απαξιώσει με νόμους και αποφάσεις, προφανώς έχοντας στόχο πέραν από το να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία αλλά το κύριο για αυτούς είναι η απαξίωση των σωματείων και των ομοσπονδιών να μην διεκδικούν αυξήσεις συλλογικά, μετατρέποντας την οικονομική πάλη των εργατών σε «μάνα εξ ουρανού» με επιδόματα και ψίχουλα αυξήσεων , με νομοθετικές ρυθμίσεις , προεκλογικά ταξίματα όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας.


Αρκεί , λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας , πως η πάλη για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων είναι πολιτικό θέμα, απέναντι στην αστική ιδεολογία των κυβερνήσεων και των νόμων τους, που βάζουν συνεχώς εμπόδια με νόμους , που καταργούν την υποχρεωτικότητα, τον ΟΜΕΔ, τα βαρέα κ.λ.π., φτάνοντας στον νόμο Χατζηδάκη που έβαλε και το εμπόδιο υποχρεώνοντας τα σωματεία και τους εργάτες να φακελώνονται στο ΓΕΜΗΣΟΕ για να έχουν δικαίωμα όπως λένε στις διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά πέραν από απαιτήσεις των βιομηχάνων , είναι βούτυρο στο ψωμί τους καθώς σήμερα μια γενιά είναι εκτός της πείρας των συλλογικών διαπραγματεύσεων μιας και ο κλάδος μας ένας κλάδος με μεγάλη κερδοφορία και συσσώρευση πλούτου, βλέπουμε άλλωστε και τις εξαγορές εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται ανάμεσα στα ντόπια και ξένα μονοπώλια, έχει να υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση από το 2009 καθιστώντας ένα μεγάλο κομμάτι εργατών ηλικιακά, δηλαδή κάτω των 35 ετών, άπειρο που δεν γνωρίζει , δεν έχει παλέψει, δεν έχει μπει στο πετσί του ότι η χρονιάτικη αύξηση στον μισθό του είναι προϊόν ταξικής πάλης αλλά ταξίματος της κυβέρνησης.
Σε αυτήν την κατάσταση , σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν η Ομοσπονδίας μας από πρόπερσι πήρε την πρωτοβουλία να βάλει σε κοινή προσπάθεια επιχειρησιακά σωματεία ομίλων και η αρχή έγινε από τα σωματεία των εργοστασίων συμφερόντων οικογένειας Φιλίππου. Έχοντας την πείρα χρόνων με κοινές συσκέψεις και ανακοινώσεις για διάφορα ζητήματα του παρελθόντος όπως απολύσεις, κινητοποιήσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων κλπ, βάλαμε εντονότερα τη δημιουργία ενός συντονιστικού κατά κάποιον τρόπο, πιο συχνής επαφής και κοινής δράσης με κοινά αιτήματα, όπως των κατώτερο βασικό μισθό στα 1100 ευρώ, την επαναφορά τριετιών, επιδόματα γάμου, παιδιών κλπ, την μονιμοποίηση των εποχικών εργατών και την κατάργηση των όποιων εργολαβικών γραφείων που συνεργάζονταν, μετατρέποντας τις συμβάσεις των εργατών σε μόνιμης και πλήρους απασχόλησης.
Με κοινές συσκέψεις , κοινές ανακοινώσεις , ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες έβαζε η εργοδοσία, ακόμη και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κόβιντ, δεν σταματήσαμε , δεν το βάλαμε κάτω, κάναμε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ, την κορωνίδα επί της ουσίας του ομίλου , ξεπεράσαμε εμπόδια, φόβους, δισταγμούς και φυσικά η εργοδοσία θορυβήθηκε. Σε κανένα χώρο δουλειάς δεν επιθυμεί σωματείο, πόσο μάλλον ταξικό, αλλά ειδικά στο συντονισμό δράσης 6 σωματείων με κοινά αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, αναγκάστηκε μετά από χρόνια στους περισσότερους χώρους δουλειάς να δώσει αυξήσεις, από 2 έως 7%, ανάλογα το χώρο, την ίδια περίοδο.
Το παραπάνω δείχνει πως η κοινή δράση δίνει καρπούς, η κοινή οργάνωση σε ταξική κατεύθυνση με υπομονή και επιμονή μπορεί να δώσει τη λύση για την ανακούφιση των αυξήσεων των προϊόντων, της ενέργειας και όλων των καθημερινών μας αναγκών. Φυσικά η εργοδοσία, όπως καμία εργοδοσία, όταν δίνει αυξήσεις στους εργάτες δεν το κάνει με χαρά, ενοχλήθηκε και πιέστηκε από τις ανακοινώσεις αλλά και την οργάνωση των κινητοποιήσεων τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των γενικών απεργιών και τη συμμετοχή των εργατών τόσο στην κλαδική απεργία για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, όσο και απέναντι στο νόμο Χατζηδάκη αλλά και την αυξημένη συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη.
Άλλωστε η εργοδοσία , αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να τις υπογράψει έστω κι αυτές τις αυξήσεις σε επιχειρησιακή σύμβαση, ακόμη κι αν σε ένα εργοστάσιο του ομίλου οι νεοπροσλαμβανόμενοι παίρνουν 1050 μετά, προτιμάει δηλαδή να εφαρμόζει την τακτική της κυβέρνησης «εμείς τα δίνουμε και όχι ότι είναι αποτέλεσμα ταξικής πάλης». Πέραν δηλαδή της προσπάθειας απαξίωσης του συλλογικού αγώνα όχι μονάχα του εκάστοτε επιχειρησιακού σωματείου αλλά και του συνόλου της κοινής δράσης των σωματείων του Ομίλου , της Ομοσπονδίας μας αλλά και των 2 κλαδικών του Νομού Αττικής και Ευβοίας , κρατάνε με νύχια και με δόντια να μην γενικευτεί στον κλάδο, να μην υπάρχει δέσμευση από την ίδια την εργοδοσία, αυτές οι αυξήσεις να γίνουν η βάση της συλλογικής διαπραγμάτευσης για την επόμενη χρονιά, διατηρώντας φυσικά το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος να τα κόψουν όποτε θέλουν.
Εννοείται πως οι εργάτες δεν είναι χαζοί, καταλαβαίνουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις της εργοδοσίας, όλοι γνωρίζουν πως μετά από αυτές τις προσπάθειες των ταξικών δυνάμεων στον Όμιλο αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα δόθηκαν, αγκαλιάζουν και ενισχύουν τα σωματεία με νέες εγγραφές, με μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αυτό φάνηκε όπως είπαμε και πριν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Έχοντας , λοιπόν, σαν βάση την πείρα της δράσης του προηγούμενου χρονικού διαστήματος , της κοινής δράσης στα σωματεία του Ομίλου, καταθέσαμε από κοινού σε όλους τους χώρους σχέδια επιχειρησιακών συμβάσεων. Φυσικά δεν αφήνουμε να πέσει κάτω τίποτα, όπως είχαμε και τις κινητοποιήσεις στον ΚΑΝΑΚΙ και τον ΜΙΜΙΚΟ για την 5νθήμερη καθυστέρηση πληρωμής. Όλα τα σωματεία ήταν με ανακοινώσεις αλλά και έμπρακτα ήταν δίπλα στον αγώνα των εργατών αυτών των 2 εργοστασίων, αποδεικνύοντας πως το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν γίνεται πράξη!!
Το επόμενο χρονικό διάστημα ο σχεδιασμός χρειάζεται να γίνει πιο συγκεκριμένος , κλιμακώνοντας με γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους άλλωστε η οικονομική κατάσταση όλων μας δυσχεραίνει , δεν έχουμε πολλά χρονικά περιθώρια καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία η σχέση μας με τα προϊόντα που παράγουμε είναι πλατωνική, τα κοιτάμε στις παλέτες, στις γραμμές παραγωγής και στις αποθήκες, άντε μέχρι και τα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά στα ψυγεία μας και στο τραπέζι μας τα βάζουμε όλο και δυσκολότερα.
Έχουμε βάλει στόχους για τα επόμενα βήματά μας , για την υπογραφή επιχειρησιακών αλλά και ΣΣΕ αγωνιστικών, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έχει βάλει η εργοδοσία και η κυβέρνηση, ανεβάζοντας την αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματά τους , ξεπερνώντας τις όποιες αναμονές και υποσχέσεις για επόμενα χαρτζιλίκια του Άδωνι και των όποιων των ακολούθησαν με όποιο χρωματισμό, γιατί εμείς παράγουμε καθημερινά εκατομμύρια ευρώ πλούτου, δεν είμαστε άξιοι λύπησης και φιλανθρωπίας του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων αλλά οι παραγωγοί του. Δεν θα τους αφήσουμε να ορίζουν τη διαβίωσή μας και των οικογενειών μας με ψίχουλα. Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ στα Τρόφιμα και επιχειρησιακών στα εργοστάσια του Ομίλου. Θα τα καταφέρουμε!!!
Η ομιλία είναι αναρτημένη και στο κανάλι της Ομοσπονδίας
You Tube: trofimapota.grhttps://youtu.be/dAjdMpEbC2g

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σεπτέμβριος 2023
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Π.Α.ΜΕ. Web Radio