ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,
Συνάδελφοι, τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκε άλλο ένα εργατικό ατύχημα στην εταιρεία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Μιά συναδέλφισσα ακρωτηρίασε τα δάχτυλά της αφού πιάστηκαν σε μια μηχανή την ώρα που εργαζόταν.
Το ατύχημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ατυχημάτων που γίνονται μέσα στους χώρους δουλειάς. Μόνο στην εταιρεία αυτή, είναι το τρίτο σοβαρό ατύχημα που γνωρίζουμε μέσα σε λίγο καιρό, μέσα στα πολλά μικρά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά.
Συνάδελφοι, είναι καθαρό πως για τα ατυχήματα αυτά δε φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η ατυχία ή η απροσεξία των συναδέλφων μας. Πρόκειται για εγκλήματα που προκαλεί η εργοδοσία, για ακήρυχτο πόλεμο ενάντια στους εργάτες!

Τα εργατικά ατυχήματα που καθημερινά συμβαίνουν, είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ατέλειωτων υπερωριών. Είναι χαρακτηριστικό το ατύχημα που έπαθε ο συνάδελφος από υπερβολική κόπωση, αφού δούλευε 14 ώρες και μέσα σε 5 ώρες μέσα στη νύχτα τον ξανακάλεσαν στη δουλειά! Άλλος συνάδελφος συθλίφτηκε από κινητό μέρος μηχανήματος καθώς δεν ενεργοποιήθηκε η προστασία για να σταματήσει την κίνηση.
Υπεύθυνο για την τραγική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι, είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, η περίφημη «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», που περνάει κυριολεκτικά πάνω από τα κορμιά μας. Οι βιομήχανοι, αυξάνουν τον εργάσιμο χρόνο, εντατικοποιούν την εργασία. Περικόβουν τα έξοδα τους της επιχείρησης για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, αφού γι' αυτούς τα μέτρα προστασίας για τη ζωή του εργαζόμενου, είναι περιττά έξοδα. Παρακάμπτουν διαδικασίες ασφαλείας, για να μην καθυστερεί η παραγωγή. Κάνουν εκπτώσεις στη συντήρηση των μηχανών του εργοστασίου, μειώνουν το βαθμό εκπαίδευσης των εργαζομένων.
Για τους εργαζόμενους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ο αγώνας για την τήρηση των ωραρίων, ο αγώνας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι ζητήματα που οι εργαζόμενοι πρέπει να τα επιβάλλουν οι ίδιοι, να μην περιμένουν ότι η επιχείρηση, «θα βάλει στο κέντρο τον άνθρωπο», αφού οι καπιταλιστές σε έναν θεό πιστεύουν: το κέρδος.
Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να απαιτήσουμε το δικαίωμά μας να δουλεύουμε με μεροκάματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας και με ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Το συνδικάτο μαζί με την ομοσπονδία θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα για να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς και στην επιχείρηση ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.
Καλούμε σε άμεση συνάντηση την εργοδοσία για να μας πει πως και με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.
Διεκδικούμε:
• Άμεση λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.
• Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
• Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011. 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο για τα ΒΑΕ.
• Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
• Ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).
• Υπογραφή και τήρηση των ΣΣΕ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά.
• Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. Κάλυψη των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης.
• Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια νωρίτερα για τα ΒΑΕ.
• Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.
Για τη διεκδίκηση όλων αυτών καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν μαχητικό παρόν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει το συνδικάτο μας από κοινού με άλλα συνδικάτα κλάδων της βιομηχανίας,
την Τετάρτη 1 /7 στις 6:00 το απόγευμα στο Υπουργείο Εργασίας.
Δε θυσιάζουμε την υγεία και την ασφάλειά μας
στο βωμό του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου.

Νοέμβριος 2020