ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών καταγγέλλει το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή 12/3 στο εργοστάσιο της Αθήνας όταν το δάχτυλο συναδέλφου μας πιάστηκε σε μηχανή εν ώρα εργασίας και ακρωτηριάστηκε. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ακριβώς στο ίδιο σημείο τέτοιου είδους ατύχημα. Στο παρελθόν έχει υπάρξει ξανά παρόμοιος τραυματισμός εργάτη. Η εταιρεία συστηματικά προσπαθεί να παρουσιαστεί προς τα έξω ως υπόδειγμα εταιρείας. Όσοι όμως δουλεύουμε εδώ μέσα, ξέρουμε γνωρίζουμε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά. Όσο και αν ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την επιχείρηση ως πρότυπο, πίσω από τις κλειστές πόρτες αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στα υπόλοιπα εργοστάσια και οι υπόλοιποι εργάτες: με εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, με εντατικοποίηση, με μειωμένο προσωπικό, με συνεχείς υπερωρίες, με εργατικά ατυχήματα ακόμα και θανατηφόρα.


Δεν πέφτουμε λοιπόν από τα σύννεφα με αυτήν την τραγική εξέλιξη. Ο κάθε εργοδότης επιλέγει αν τον συμφέρει να λάβει τεχνικά μέτρα προστασίας (π.χ. ασφάλεια λειτουργίας μηχανημάτων) ή οργανωτικά μέτρα (π.χ. επάρκεια και εκπαίδευση προσωπικού, ωράρια και μείωση της έντασης στην εργασία, συντήρηση) συγκρίνοντας, σε τελευταία ανάλυση, τις σχετικές δαπάνες με τις πιθανές οικονομικές συνέπειες απ' την αποφυγή τους.
Ευθύνες για την κατάσταση έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες προκλητικά αφήνουν τους εργοδότες να λειτουργούν ασύδοτα ως προς την μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Έχουν μειώσει τα πρόστιμα για περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, έχουν καταστήσει πρακτικά ανενεργό το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας. Όλα αυτά δεν είναι αποτελέσματα κακής διαχείρισης αλλά συνειδητή επιλογή. Όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών.
Πολλοί από μας μπορεί να σκεφτούν ότι ήταν «η κακιά η ώρα» ή ότι ο εργαζόμενος ήταν «απρόσεκτος και την πάτησε από βλακεία του». Είμαστε σίγουροι ότι και η εργοδοσία αρκετά έντεχνα αυτό ακριβώς λέει τούτη τη στιγμή. Σας καλούμε όμως να αναρωτηθείτε πόσες φόρες όλοι μας έχουμε κάνει κάτι που δεν έπρεπε, κάτι που μπορούσε να επιφέρει τον τραυματισμό μας για να προλάβουμε να βγει απρόσκοπτα η παραγωγή και να μην σταματήσουμε τη μηχανή.

Η εργοδοσία πάντα θα λέει ότι εμείς οι εργάτες φταίμε για τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν. Το βασικό είναι να μην το λέμε εμείς γιατί η εργοδοσία έχει την ευθύνη των ελλιπών μέτρων ασφαλείας που υπάρχουν στο εργοστάσιο, την ευθύνη της εντατικοποίησης της εργασίας, την ευθύνη της πίεσης για την απρόσκοπτη συνέχεια της παραγωγής σε βάρος της υγείας μας.
Χθες ήταν κάποιος άλλος (για παράδειγμα κάποιος που έσπασε τον ώμο πέφτοντας από υπερυψωμένο σημείο ή που συνέθλιψε το κορμί του στη μηχανή όταν δεν ενεργοποιήθηκε η παύση της κίνησης ή που έχασε τα δάχτυλα του σε ένα multi μέσα στο Χημείο), αύριο θα είναι η σειρά για κάποιον άλλον από εμάς όσο η εργοδοσία δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας γιατί κοστίζουν.
Εν κατακλείδι για να αυξηθούν τα κέρδη της εταιρείας από τη μία χρησιμοποιεί τη δική μας εργασία, καρπώνοντας κομμάτι της, και από την άλλη περικόπτει τα έξοδα της επιχείρησης σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων όσο γίνεται περισσότερο. Κάνουν εκπτώσεις στη συντήρηση των μηχανών, στη χρησιμοποίηση νέων σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών ασφαλείας.
Το Συνδικάτο απαιτεί:
• Άμεση συνάντηση του Συνδικάτου με την εργοδοσία σχετικά με τα μέτρα προστασίας στην εταιρεία.
• Άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και σχεδιασμένες μηχανικές μετατροπές σε επικίνδυνα μηχανήματα ή σημεία αυξημένου κινδύνου.
• Τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
• Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ας μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.
Οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο μας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας.
Ιδρύουμε Επιτροπή Ασφαλείας και Υγείας στο εργοστάσιο όπως προβλέπεται από το νόμο.

 

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2021
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Π.Α.ΜΕ. Web Radio