ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟ Ε.Κ.θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ομιλία του οργανωτικού Γραμματέα της ομοσπονδίας Τζαβάρα Ιωάννη στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ στο Ε.Κ.Θεσσαλονίκης με θέμα:

«Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζόμενων»

Η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της, όπως και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προσπαθούν να βάλουν με κάθε τρόπο εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, τη συλλογική πάλη, τη δράση μας, στο δικαίωμα στην απεργία. Αυτό το κάνουν γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε οι εργαζόμενοι για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Στον αγώνα που δίνουμε στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ έχουμε διαπιστώσει τα θετικά για τη ζωή μας αποτελέσματα αυτής της δράσης. Έχουμε επίσης βιώσει την επίθεση της εργοδοσίας στο σωματείο μας, στην οργάνωσή μας, γιατί ήταν εμπόδιο να αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων που θα σήμαινε αύξηση και των κερδών της. Έχουμε διαπιστώσει πολύ καλά τίνος το μέρος υπερασπίζεται και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως φυσικά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η προσπάθεια που κάναμε με το στήσιμο επιχειρησιακού σωματείου το 2012, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συμβολή του κλαδικού συνδικάτου της περιοχής και της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών. Τότε ήμασταν 6 μήνες απλήρωτοι, δεν πληρώνονταν οι υπερωρίες, τα νυχτερινά, δεν υπήρχαν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καταπατούνταν το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Η δράση που αναπτύχθηκε μέσα από την οργάνωσή μας άλλαξε την κατάσταση. Τα δεδουλευμένα πληρώθηκαν, οι συνθήκες βελτιώθηκαν, βελτιώνονταν η κατάσταση μέρα με τη μέρα. Επειδή υπήρχε σωματείο δεν πέρασαν μειώσεις, ενώ ως το πιο σημαντικό ζήτημα διαπιστώναμε ότι πλέον μας αντιμετωπίζουν για ανθρώπους γιατί κάτι τέτοιο δεν γίνονταν μέχρι τότε όπως συμβαίνει σε πάρα πολλούς εργασιακούς χώρους, σε πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Στην πορεία η κατάσταση άλλαξε. Η εργοδοσία επεξεργάστηκε σχέδιο με τη συμβολή και άλλων βιομηχάνων του κλάδου, ανταγωνιστών μεν αλλά σε αυτό το μέτωπο ήταν μαζί, που δεν ήθελαν αυτήν τη δράση γιατί αποτελούσε κακό παράδειγμα. Εξαπολύθηκε μία πρωτόγνωρη για μας τουλάχιστον επίθεση από την εργοδοσία που δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με τα δικαιώματα, πόσο μάλλον που σε όλες τις ομοειδείς επιχειρήσεις επικρατούσαν συνθήκες μεσαίωνα σαν και αυτές που υπήρχαν και σε εμάς πριν δημιουργηθεί το σωματείο και αποκτήσουμε το όπλο αυτό για να διεκδικούμε.

Ορισμένα από τα συμβάντα. Σε απεργιακή κινητοποίηση τον Αύγουστο του 2015, η εργοδοσία κάλεσε σωματώδεις αγνώστους για να σπάσουν την απεργία. Την ίδια τακτική ακολούθησε και το καλοκαίρι που μας πέρασε για να σπάσει και πάλι την απεργιακή κινητοποίηση. Παράλληλα, απολύσεις, εκφοβισμός, τρομοκρατία. Η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να συντάξει παραιτήσεις από το σωματείο και έστειλε διευθυντές και προϊσταμένους να μαζέψουν υπογραφές από τους συναδέλφους. Έφτασε στο σημείο να μεθοδεύσει την απόλυση ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αυτή είναι η δημοκρατία που υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες. Η δημοκρατία των μπράβων, της τρομοκρατίας, των απολύσεων. Η δημοκρατία για τους λίγους που επί της ουσίας είναι δικτατορία για τους πολλούς. Τα μέτρα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή απέναντι στην οργάνωση, τη συνδικαλιστική δράση, απέναντι στο δικαίωμα στην απεργία, αυτήν τη συγκεκριμένη δημοκρατία των λίγων έχουν στόχο να ενισχύσουν.

Στις επιχειρήσεις συμφερόντων ΖΟΥΡΑ σήμερα, μετά από όλη αυτή την επίθεση, έχει επιστρέψει η απληρωσιά όπως και η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Παρόλα αυτά, η οργάνωσή μας, το σωματείο μας, συνεχίζει να υπερασπίζεται εργασιακά δικαιώματα που δεν τα υπερασπίζονται σε άλλες ομοειδής επιχειρήσεις και βάζει εμπόδια στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Η κυβέρνηση. Σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο κρατικός μηχανισμός ήταν στήριγμα της εργοδοσίας. Από το 2015 έχουν γίνει τριμερής συναντήσεις στο υπουργείο όπου η εργοδοσία έφερε υποσχέσεις που δεν τήρησε. Ο τότε Υπουργός Εργασίας κ Κατρούγκαλος μέσα στη Βουλή υπερασπίστηκε επί της ουσίας την εργοδοσία απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Τον Μάιο του 2017 σε τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του γεν. γραμματέα του υπουργείου κ. Νεφελούδη, η εργοδοσία έφτασε στο σημείο να φέρει τις παραιτήσεις των εργαζομένων από το σωματείο την ώρα της συνάντησης, που με εκβιασμούς και απειλές μάζευε από τους συναδέλφους, χωρίς να έχει καμία επίπτωση, απαιτώντας να τις παραλάβει το υπουργείο που δεν τις παρέλαβε για να μην έχει την ευθύνη. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει καμιά δεκαριά συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας όμως δεν έχει μπει φρένο στην επίθεση.

Από την άλλη εμείς που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε, έχουμε επανειλημμένα οδηγηθεί στα κρατητήρια. Τον 10ο του 2015 συνελήφθησαν δύο εργαζόμενοι στο Σχηματάρι, τον 11ο του 2015 έγιναν 28 συλλήψεις στις εγκαταστάσεις στην Θεσσαλονίκη, τον 7ο του 2016 έγιναν συλλήψεις στην Αλεξανδρούπολη, φέτος το καλοκαίρι στο Προκόπι Ευβοίας. Εμείς που είμαστε απλήρωτοι, που δεν μπορούμε να ζήσουμε, οδηγούμαστε στα κρατητήρια ενώ ο βιομήχανος που χρωστάει σε εκατοντάδες οικογένειες και μας στερεί το δικαίωμα στη ζωή, καταδικάζοντάς μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση, κυκλοφορεί ελεύθερος και φυσικά δεν τον πειράζει και κανείς. Αυτός είναι ο νόμος και η τάξη της Κυβέρνησης, αυτόν τον νόμο και την τάξη υπερασπίζεται.

Εμείς αυτήν την εμπειρία και την θετική που είχαμε και αυτήν την οποία βιώνουμε σήμερα από την ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας με τις ευθύνες που υπάρχουν, θέλουμε να μεταφέρουμε. Από όλον αυτόν τον μακρόχρονο αγώνα έχουμε διαπιστώσει ότι καλύτερες ημέρες είδαμε μόνο όταν πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, όταν οργανωθήκαμε και διεκδικήσαμε. Σε αυτόν τον αγώνα δεν ήμασταν μόνοι μας. Στήριγμά μας ήταν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα κλαδικά συνδικάτα στις περιοχές που είναι οι εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων συμφερόντων ΖΟΥΡΑ γιατί βρίσκονται σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα, η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, το ΠΑΜΕ. Από την άλλη ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, πολύ συγκεκριμένα, ήταν εμπόδιο στον αγώνα μας. Τον επικαλούνταν πολλές φορές η εργοδοσία για να μας παραδειγματίσει να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας και να συμβιβαστούμε. Σε συναντήσεις που κάναμε και ζητάγαμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις μας ρώταγε γιατί θέλουμε αυξήσεις αφού σε άλλες ομοειδής επιχειρήσεις τα εκεί σωματεία είχαν υπογράψει μειώσεις. Οι συγκεκριμένοι δηλαδή συνδικαλιστές δεν βάζουν θηλιά μόνο στο λαιμό των εργαζομένων που εκπροσωπούν αλλά βάζουν θηλιά συνολικά στο λαιμό της εργατικής τάξης. Σε αυτόν τον μακρόχρονο αγώνα η απεργία ήταν το βασικό μας, το πιο ισχυρό όπλο που είχαμε, αυτό που έφερνε φόβο στην εργοδοσία. Αυτό την ένοιαζε πιο πολύ και για αυτό θέλουνε να τη χτυπήσουνε, αυτό είναι που στερεί τα κέρδη. Έχουμε επίσης διαπιστώσει ότι εργοδοσία και κυβέρνηση είναι νύχι κρέας.

Τέτοια εμπειρία δεν θέλουνε κυβέρνηση και εργοδοσία να αποκτούν οι εργαζόμενοι. Δεν θέλουνε να διαπιστώνουμε μέσα στους χώρους δουλειάς τη δύναμη που έχουμε, δεν θέλουν να βγάζουμε συμπεράσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδιώκουν να βάλουν νέα εμπόδια στην οργάνωση μας και στη δράση μας και στο δικαίωμα στην απεργία, κυρίως σε αυτή τη μορφή του αγώνα.

Όχι μόνο από το δικό μας παράδειγμα αλλά από πολλά παραδείγματα που πολλοί έχουμε από τους χώρους δουλειάς και άλλοι πρέπει να τα μάθουν από εμάς, φαίνεται ότι όσα εμπόδια και να προσπαθήσουν να βάλουν, οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να τα υπερπηδήσουμε, να τα ακυρώσουμε, να τα γκρεμίσουμε. Αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά και αυτό είναι που επιδιώκουν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο. Στο στόχαστρό τους είναι τα ταξικά σωματεία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, γιατί εμείς τους εμποδίζουμε, οι άλλοι δεν τους εμποδίζουν και για αυτό δεν τους φοβούνται.

Δεν πρέπει να περάσουν αυτές οι νέες ανατροπές που θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν και πρέπει να απαντήσουμε.

Μάιος 2018