ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑς


Ιχθυοκαλλιέργειες:
Ρεκόρ δεκαετίας σε πωλήσεις.

Πωλήσεις που σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας, είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της 8ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, που εκδόθηκε φέτος από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) παρουσιάζοντας τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα, το 2021 ο κλάδος κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση ειδικά στην «κατανάλωση εκτός σπιτιού».


Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2021 ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ομοίως, και η εξωστρέφεια του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 9% ως προς τον όγκο και την αξία και να ανέρχονται σε 100.361 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία του ΕΛΟΠΥ, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό με τις τρίτες χώρες και τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής της Τουρκίας, οι μέσες τιμές και για τα δύο κύρια είδη εμπορίας παρουσιάζονται βελτιωμένες (+1,5% τσιπούρα, +6% λαβράκι), δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου.


Θανατηφόρα ατυχήματα στις ιχθυοκαλλιέργειες το 2022

15/10/22 Χίος Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου ένας 52χρονος εργαζόμενος σε ιχθυοκαλλιέργεια που δραστηριοποιείται στη θαλάσσια περιοχή «Άγιος Ισίδωρος Συκιάδας». Σύμφωνα με την Λιμενική Αρχή Χίου ο εργαζόμενος εντοπίστηκε σε βοηθητικό σκάφος στον πρυμναίο χώρο του καταστρώματος, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

4/09/22 Πρέβεζα: Δύο νεκροί και ένας τραυματίας από έκρηξη υγραερίου σε ιχθυοτροφείο
Οι δύο νεκροί 39 και 40 ετών - Οι άτυχοι εγαζόμενοι επιχειρούσαν να κάνουν ηλεκτροσυγκόλληση στο συσκευαστήριο ψαριών - Στο νοσοκομείο ο τραυματίας, δεν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.

24/03/22 Αιτωλοακαρνανία Θανατηφόρο «ατύχημα» Ινδού εργάτη στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου AVRAMAR στην νησίδα Οξειά της Αιτωλοακαρνανίας.

Επειδή αυτή την περίοδο οι εργοδότες του κλάδου μιλάνε με αριθμούς για την αύξηση του κόστους παραγωγής ας απαντήσουμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο.

Ένας νεκρός εργάτης κάθε τέσσερις εργάσιμες μέρες!
279 ήταν οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους πανελλαδικά την τετραετία 2014 - 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σήμερα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ένα νούμερο που σοκάρει, καθώς μιλάμε για ένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ανά τέσσερις εργάσιμες μέρες!
Είναι θάνατοι που δεν χωράνε στις έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες του αστικού Τύπου, οι οποίες είτε τηρούν «σιγή ιχθύος» είτε - στην καλύτερη περίπτωση - τους περνάνε στα «ψιλά», αποσπασματικά, σε κάποια γωνία ενός αστυνομικού δελτίου. Ο στόχος τους «βγάζει μάτι»: Να κρυφτεί η γενική εικόνα, να παρουσιάζονται σαν «μεμονωμένα περιστατικά», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, με υπαίτιους τη δολοφονική, ακόρεστη δίψα των εργοδοτών για κέρδη και το κράτος που τους προστατεύει.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά και για τα όσα συμβαίνουν την επόμενη τετραετία, καθώς το ΣΕΠΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει τις ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2018 - 2021, στις οποίες περιλαμβάνονται τέτοια στοιχεία. Και αυτό συμβαίνει με ακέραιη την ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τιμάμε τους νεκρούς της Εργατικής Τάξης
οργανώνοντας τους αγώνες που έρχονται!
Συμμετέχουμε όλοι μαζικά
στη γενική πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 Νοέμβρη
και στη συγκέντρωση του κλάδου στην Αθήνα 10:30 στα Προπύλαια.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τη διασφάλιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάρτιος 2024
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Π.Α.ΜΕ. Web Radio