ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΑΣ)ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Συναδέλφισσες-οι, στον κλάδο τροφίμων, ποτών οι φετινές αρχαιρεσίες του Συνδικάτου βρίσκουν την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, σε μια πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ιδιαίτερα το τελευταία χρονικό διάστημα που αυξάνεται και βαθαίνει, όλο και πιο πολύ η καπιταλιστική κρίση.

Μια κρίση που δεν δημιουργήθηκε από παρθενογένεση ούτε την δημιούργησαν κάποια golden boys, όπως αποκαλούν οι αστοί και η προπαγάνδα τους. Μια κρίση που είναι η ίδια γεννημένη, από το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα, και που είναι συνδεδεμένη με τον καπιταλισμό. Μια κρίση που δημιουργήθηκε από ένα σύστημα που δημιουργεί ανισότητες, ανισόμετρη ανάπτυξη, προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος του ίδιου του λαού.
Και αυτό το σύστημα, είναι το ίδιο που δεν διστάζει εδώ και δεκάδες χρόνια να εξαθλιώνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με υπερφορολόγηση, με κόψιμο εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, με ένα σωρό χαράτσια, με περικοπές σε υγεία , σε παιδεία και σε πρόνοια. Ένα σύστημα, που και αν ακόμα χρειαστεί δεν διστάζει να δημιουργεί ακόμη και πολέμους, χωρίς να υπολογίζει το κόστος των ανθρώπινων ζωών, προκειμένου, να ανοίγει τις αγορές για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη οι καπιταλιστές, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες.
Σε αυτές τις συνθήκες , γίνονται αυτή την περίοδο και οι αρχαιρεσίες του συνδικάτου μας. Σε συνθήκες δύσκολες για όλους τους εργαζόμενους και για τις ίδιες τις οικογένειές τους. Σε μια περίοδο που η εργοδοσία εξαπολύει επίθεση εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων με σωρεία απολύσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση, επί της ουσίας του οχταώρου, πενθημέρου. Αντεργατικά σχέδια που έχει ψηφίσει και στηρίζει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Η ίδια η ύπαρξη και ο ρόλος του Συνδικάτου, είναι να συνενώσει στον κλάδο των τροφίμων, στον νομό Αττικής, όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, σε κάθε χώρο δουλειάς, μεγάλο ή μικρό, σε κάθε εργοστάσιο, να δυναμώνει την ταξική ενότητα απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, τους βιομηχάνους του κλάδου αλλά και τους καπιταλιστές συνολικά, τα κόμματα και το κράτος τους, τις ενώσεις που έχουν φτιάξει για να μοιράζουν τα κέρδη και τις αγορές τους. Συντονίζει την δράση με τα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία στους χώρους , στηρίζει , οργανώνει την δράση και την πάλη των εργαζομένων εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία.
Στο επίπεδο της Αττικής , το Συνδικάτο είναι το στήριγμα της ταξικής κλαδικής ομοσπονδίας μας και έχει την κύρια ευθύνη στον νομό.
Συναδέλφισσες-οι, αποδείχθηκε όλη την προηγούμενη τριετία, η μεγάλη αξία και ο ρόλος του κλαδικού συνδικάτου. Εκατοντάδες συνάδελφοι οργανώθηκαν στο συνδικάτο και οργάνωσαν και οι ίδιοι και άλλους συναδέλφους τους. Αισθάνονται πλέον το Συνδικάτο αποκούμπι τους.
Σε μια σειρά χώρους, δουλειάς , πρωτοπόροι συνάδελφοί μας συγκρότησαν επιτροπές του Συνδικάτου, όπως σε ΝΟΥΝΟΥ- ΦΡΙΣΛΑΝΤ, ΜΕΒΓΑΛ, ΔΕΛΤΑ, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, ΑΓΝΟ, ΚΑΝΑΚΙ. Η οργάνωση τους στο Συνδικάτο τους βοήθησε να σπάσουν τον φόβο που έχει όποιος εργάτης είναι μόνος και ανοργάνωτος. Οι σωματειακές επιτροπές, οργάνωσαν δεκάδες κινητοποιήσεις ενάντια σε μια σειρά αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας, και της κυβέρνησης. Οργάνωσαν μαζί με το Συνδικάτο δεκάδες κινητοποιήσεις και την συμμετοχή σε πανελλαδικές και κλαδικές απεργίες, της Ομοσπονδίας για την υπογραφή κλαδικής, συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Το συνδικάτο ήταν οργανωτής και μπροστάρης στους αγώνες στην ΦΑΓΕ μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο για δεκάδες απολύσεις εργαζομένων, στην ΕΒΓΑ μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο για τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων. Στον ΚΑΤΣΕΛΗ , στήριξε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ήταν απλήρωτοι για μήνες. Στην ΜΕΒΓΑΛ στον Ασπρόπυργο στήριξε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και την καθυστέρηση μισθών για μήνες. Στον ΚΑΝΑΚΙ στήριξε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τους απλήρωτους μισθούς μηνών. Σε ΝΙΚΑΣ, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, BO FROST και στον Νηρέα οργάνωσε κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων. Στην ΝΟΥΝΟΥ στον Ασπρόπυργο οργάνωσε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση συναδέλφου συνδικαλιστή και ενάντια στις εργολαβικές σχέσεις εργασίας οργάνωσε κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση επτά συναδέλφων. Στην ΑΓΝΟ με συνεχής κινητοποιήσεις καταφέραμε να αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα μηνών και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοι. Έγιναν ακόμα δεκάδες παρεμβάσεις σε μια σειρά χώρους για απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, όπως η CREDIN, Άρτος και Υγεία, Χειροποίητες Ζύμες, Σαρόγλου.
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, απευθύνεται πλατιά σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, το φύλο, την εθνικότητα, ανεξάρτητα από το αν οι συνάδελφοι είναι εργατοτεχνίτες, υπάλληλοι, οδηγοί, αντιπρόσωποι, πρακτικοί ή πτυχιούχοι μηχανικοί – ηλεκτρολόγοι, χειριστές μηχανών και ανυψωτικών μηχανημάτων.
Ο συνδυασμός μας απευθύνεται σε εσένα συνάδελφε και συνάδελφισσα που ο μισθός και τα δικαιώματα σου έχουν υποστεί μεταβολές και μειώσεις μεγάλες.
Απευθύνεται σε εσένα συναδέλφισσα που είσαι διπλά εκμεταλλευόμενη καθώς έχεις επωμιστεί και τα εργασιακά και οικογενειακά βάρη και το δύσκολο ρόλο της μητέρας.
Απευθύνεται σε εσένα συνάδελφε και συναδέλφισσα που είσαι μετανάστης και μετανάστρια, και αντιμετωπίζεις την εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς.
Απευθύνεται σε σένα συνάδελφε και συναδέλφισσα που είσαι άνεργος και άνεργη στον κλάδο και βλέπεις ολοένα και περισσότερο τη ζωή σου να εξαθλιώνεται.
Απευθύνεται σε εσένα συνάδελφε και συνάδελφισσα, νέε και νέα που μπήκες στη δουλειά και πληρώνεσαι με ψίχουλα.
Απευθύνεται σε εσένα συνάδελφε και συναδέλφισσα που δουλεύεις μέσα από δουλεμπορικό γραφείο, σαν ενοικιαζόμενος εργαζόμενος και βιώνεις στο πετσί σου την ομηρία και την εκμετάλλευση.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στον κλάδου μας!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη στο κλαδικό συνδικάτο, να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες, στις κάλπες που θα στηθούν στα εργοστάσια καθώς και στα γραφεία του συνδικάτου στο ΕΚΑ.
Οι αρχαιρεσίες θα αρχίσουν στις 30 Νοεμβρίου στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης).

Το Συνδικάτο παλεύει και αγωνίζεται
• για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου.
• για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους.
• ενάντια στις μειώσεις μισθών, στις απολύσεις , για την εφαρμογή κλαδικών συμβάσεων, επιδομάτων παροχών και γενικότερα όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων του κλάδου.
• για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
• για το στήσιμο εργοστασιακών επιτροπών σε όλους τους χώρους που δεν υπάρχουν σωματεία.
• για τους μετανάστες, για τους νέους και νέες, για τις γυναίκες καθώς και για τους άνεργους του κλάδου.

Δυναμώνουμε μαζικοποιούμε το κλαδικό μας συνδικάτο
Οργανώνουμε την ενότητα του κλάδου.
Ισχυροποιούμε το ταξικό κίνημα στον κλάδο τροφίμων – ποτών.
Κανένας εργαζόμενος ανυπεράσπιστος . Συμμετέχουμε μαζικά στις αρχαιρεσίες. Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης.

Ιούνιος 2021