ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΝΗΡΕΑΣ ΙΧΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΜΑΗ 2015
Αγώνας-ρήξη-ανατροπή
Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια-ανεργία-μνημόνια
Απεργούμε, συμμετέχουμε μαζικά στις συγκεντρώσεις
ΧΑΛΚΙΔΑ 10.30πμ παραλία, ΑΛΙΒΕΡΙ 10πμ πλατεία, ΙΣΤΙΑΙΑ 10πμ πλατεία

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
• Επαναφορά ΣΣΕ και μισθών στα προ μειώσεων επίπεδα
• Να σταματήσουν οι απολύσεις. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα
• Να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας στον κλάδο
• Αύξηση της βασικής σύνταξης σε 600€. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ και όσο αυτή διαρκεί.
• Όχι στη φοροληστεία. Όχι στην κλοπή των αποθεματικών. Δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια.

Τα μνημόνια και οι αντεργατικοί νόμοι που περιέχουν εξακολουθούν να τσακίζουν τις ζωές μας φορτώνοντάς μας τις συνέπειες της κρίσης. Η τρόικα εξακολουθεί να είναι εδώ έστω και με άλλο όνομα. Το χρέος των κεφαλαιοκρατών εξακολουθεί να βρίσκεται στις πλάτες του λαού, με μέτρα ύψους 10 δις. Αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση φοροαπαλλαγών, περικοπές στην κοινωνική πρόνοια. Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι στο τραπέζι. Συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Καλούν το λαό από πατριωτικό καθήκον να πληρώσει τα χαράτσια ενώ χαρίζουν τα πρόστιμα στους επιχειρηματίες. Δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση. Η σημερινή κυβέρνηση κινείται στις ίδιες ράγες με την προηγούμενη. Ορκίζεται στον μονόδρομο της ΕΕ, στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα.
Η επαναφορά του βασικού μισθού ,που έτσι κι αλλιώς, αφήνει έξω όλες τις κλαδικές συμβάσεις γι' αυτό και δεν ανησυχεί τους βιομήχανους του κλάδου μας, έχει μετατεθεί για το 2016 και πάλι με ανταλλάγματα στους εργοδότες. Θεωρούνται φτωχοί μόνο όσοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν την πείνα και τους πετάει έναν ξεροκόμματο, αφήνοντας στην απελπισία χιλιάδες ανέργους και τις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή αφαιρούνται εκατοντάδες εκατομμύρια απ' τον ΟΑΕΔ και άλλους οργανισμούς για να αποπληρωθεί το χρέος που δεν το χρωστάν οι εργαζόμενοι αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες που χρηματοδοτούνταν από το κράτος και είναι οι μόνοι για τους οποίους προβλέπονται και τώρα ενισχύσεις. Γι' αυτό άλλωστε γίνονται και οι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ρευστότητα για τους μεγάλους ομίλους.
Παράλληλα παίρνει την καινούρια του μορφή ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός ενώ κρατάει το ίδιο περιεχόμενο. Καλεί την εργατική τάξη να στηρίξει τη κυβέρνηση, ενώ κάνει προτάσεις όχι για τα εργατικά δικαιώματα αλλά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην υποταγή των σωματείων στην εργοδοσία, στην παραίτηση από δικαιώματα και κατακτήσεις, δήθεν για να σωθούν οι θέσεις εργασίας, που τελικά χάνονται και αυτές. Γι' αυτό δεν συμπορευόμαστε με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του Εργ. Κέντρου Εύβοιας, αλλά με τις συνεπείς συνδικαλιστικές δυνάμεις και το κλαδικό μας συνδικάτο, συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
Στον κλάδο μας παρόλο που είναι απ' τους λιγότερο χτυπημένους απ' την κρίση η θέση των εργαζομένων συνεχώς χειροτερεύει. Σχεδόν παντού οφείλονται δεδουλευμένα, γίνονται μειώσεις μισθών, δεν καταβάλλονται υπερωρίες, επικρατεί εντατικοποίηση και τρομοκρατία. Στο Νηρέα αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια είχαμε μειώσεις, χρωστούμενα και επιδείνωση των όρων δουλειάς. Ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους έφεραν υπερχρέωση των επιχειρήσεων και περαιτέρω συγκέντρωση καθώς περνάν στα χέρια των τραπεζών.
Η ίδρυση του σωματείου μας έδειξε ότι η κατάσταση μπορεί ν' αλλάξει. Έχουν αρχίσει να γίνονται τα πρώτα βήματα βελτίωσης. Αποπληρώνονται δεδουλευμένα, ικανοποιούνται επιμέρους διεκδικήσεις, σπάει η τρομοκρατία και το σημαντικότερο τα προβλήματα αντιμετωπίζονται συλλογικά και δεν είναι ο καθένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία. Όσο θα δυναμώνουμε το σωματείο μας, όσο θα μεγαλώνει η οργάνωση στην επιχείρηση και στον κλάδο θα πετυχαίνουμε περισσότερα, θα πετύχουμε αυξήσεις, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε συλλογική σύμβαση. Θα βάλουμε το δικό μας λιθαράκι συνολικά στην οργάνωση της εργατικής τάξης, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

 

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2021
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Π.Α.ΜΕ. Web Radio