ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ 10 Π.Μ.

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου μας προκηρύσσει απεργία στις επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών για τις 6 του Μάη για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο, περιορίζει δικαιώματα και βάζει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Απαιτούμε μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Τιμάμε την φετινή Πρωτομαγιά, που μας θυμίζει πως μια σειρά από δικαιώματα, όπως το 8ωρο, η ανάγκη για ξεκούραση, αλλά και για ελεύθερο χρόνο κατακτήθηκαν με αγώνα και αίμα. 135 χρόνια από των αγώνα των εργαζομένων στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά τη καθιέρωση του 8ώρου στην Ελλάδα καλούμαστε να τα υπερασπιστούμε ξανά μαζί με τα συνδικάτα μας. Θυμόμαστε ότι τίποτα από τα δικαιώματά μας δεν μας χαρίστηκε έτσι απλόχερα και απαντάμε ότι θα μας βρουν απέναντι τους.


Η κυβέρνηση τόσα χρόνια μετά πατώντας πάνω στην αντεργατική νομοθεσία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αφορμή και την πανδημία, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού, σε νοσοκομεία, σχολεία και χώρους δουλειάς τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και βάζοντας μπροστά την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, κοιτάει πως θα εξαργυρώσει τις επιθυμίες του κεφαλαίου με βάση και το αντεργατικό νομοσχέδιο που θέλει να φέρει το επόμενο διάστημα.
Ξέρουμε πολύ καλά στο κλάδο μας συνάδελφοι, πως όλη αυτή τη περίοδο συνεχίζουμε να στοιβαζόμαστε στους χώρους δουλειάς, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι στο χέρι της κάθε εργοδοσίας και τα αξιοποιεί όπως αυτή επιθυμεί. Αυτό φάνηκε από τα δεκάδες κρούσματα ιδιαίτερα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, όπως και το ότι σε αυτά τα κρούσματα η εργοδοσία καταπατώντας κάθε νόμο με παράδειγμα την επιχείρηση 'Μιμίκος', δεν κατέβαλε ούτε καν τα νόμιμα μεροκάματα που προβλέπονται από το νόμο, ενώ δεν δίσταζε να σπάσει την καραντίνα των εργαζομένων νωρίτερα για να μην μπει φρένο στα κέρδη της. Ταυτόχρονα τα κρούσματα στο κλάδο ολοένα και αυξάνονται την ώρα που έλεγχοι από τις υπηρεσίες που δεν έχουν καν το απαραίτητο προσωπικό για μια τόσο μεγάλη βιομηχανική ζώνη, δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο που απαιτείται ώστε να διασφαλίζονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χαλαρώνει τα μέτρα στο όνομα της οικονομίας κάτω από την εντολή των μεγαλοξενοδόχων και των μονοπωλίων, με τους χώρους δουλειάς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς να αποτελούν υγειονομικές βόμβες και εστίες μαζικής διασποράς και με τη κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι εκρηκτική καθιστώντας νοσοκομεία μόνο για μια νόσο. Είναι μια επικίνδυνη πολιτική που τα βάζει κάτω από την ομπρέλα της ατομικής ευθύνης και της αυτοδιάγνωσης, ότι και καλά αρκούν για το τέλος της πανδημίας, την ώρα που ακόμα και τα εμβόλια πηγαίνουν με αργούς ρυθμούς και δεν διασφαλίζουν ούτε καν το χρόνο ανοσίας μέχρι τον επόμενο εμβολιασμό.
Κυβέρνηση και εργοδοσία πλέον το πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Νομιμοποιούνται οι διαχρονικές παρανομίες της εργοδοσίας. Μας λένε ότι πρέπει να ξεχάσουμε το 8ωρο, την ξεκούραση μας και τις υπερωρίες μας και αυτό θα είναι για το καλό μας.
Το νομοσχέδιο αναφέρει την κατάργηση του 8ώρου με δύο ώρες υπερωρία που δεν θα αμείβονται όπως προβλέπεται σήμερα, άλλα θα διευθετούνται εντός εξαμήνου με λιγότερες ώρες εργασίας, κάτι που βάζει τέλος στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου πλέον και με νόμο.
Σκοπός να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, οι οποίες έχουν κατακτηθεί με αγώνες και να θεσπίσουν τις ατομικές που θα διαχωρίζουν τους εργαζόμενους ακόμα και μέσα στην ίδια επιχείρηση.
Επιδιώκουν το παραπέρα σμπαράλιασμα του κατώτατου μισθού , όπου θα χειροτερεύσει ακόμα τους όρους ζωής των εργαζομένων.
Μας λένε να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα, την κοινωνική μας ζωή και τον χρόνο με την οικογένεια μας για να βγάλει πιο πολλά το αφεντικό μας και ότι αυτό θα είναι για το καλό μας.
Ανοίγουν το δρόμο και κάνουν πιο εύκολο το να δυναμώσει η απληρωσιά, το να μην μπορούμε να σηκώσουμε τα κορμιά μας από τα εξαντλητικά ωράρια, για το καλό της επιχείρησης.
Μπροστά μας θα αυξηθούν τα εργατικά ατυχήματα που είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της πολύωρης εργασίας.
Ταυτόχρονα μας λένε ότι τα ωράριά μας θα αλλάζουν με απόφαση από κοινού με τον εργοδότη λες και δεν ξέρουν τη τρομοκρατία που υπάρχει στους χώρους δουλειάς και ότι η οποιαδήποτε διαφωνία μπορεί να σημαίνει απόλυση.
Για να πετύχουν όλα αυτά σκοπεύουν να βάλουν νέα εμπόδια για τα σωματεία με στόχο να βάλουν τους αγώνες μας στο πάγο, ώστε να μην σηκώνεται κεφάλι που να διεκδικεί.

Όλα αυτά την περίοδο που υπάρχει η τεχνολογία και οι δυνατότητες ώστε ο εργαζόμενος να δουλεύει 7ωρο με περισσότερα δικαιώματα. Να ξεκουράζεται ο εργαζόμενος περισσότερο ιδιαίτερα μέσα στη πανδημία. Δυνατότητες όπου θα μπορούσαμε να έχουμε θωρακισμένο σύστημα υγείας, με επαρκή προσωπικό. Δυνατότητες όπου τα σχολεία να μπορούν να λειτουργούν με επαρκή μέτρα και εκπαιδευτικούς, ώστε να είχαν ανοίξουν νωρίτερα ή να μην είχαν κλείσει και καθόλου.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ!

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΛΗ ΤΟΥΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 6 ΤΟΥ ΜΑΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

NEWSLETTER

Γραφτείτε για να μαθαίνετε τα τελευταία μας νέα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2021
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Π.Α.ΜΕ. Web Radio